10 tips om je sollicitatiegesprek te voorbereiden en je droombaan te krijgen

Als we eerlijk zijn is solliciteren niet onze favoriete activiteit. Je hebt vaak maar een korte tijd om jezelf te verkopen en dat kan best stressvol zijn. Om te zorgen dat je je droombaan niet aan je voorbij ziet gaan willen wij je wel even helpen. Hieronder vind je 10 tips om goed voorbereidt op je sollicitatiegesprek aan te komen.

Je hebt je moed bij elkaar verzameld om te reageren op een vacature. Nieuw cv, goeie email, eventueel een telefoongesprek en dan hoor je het: Je mag op sollicitatiegesprek komen. Heel blij natuurlijk, maar die sollicitatie winnen is ook weer een hele uitdaging op zich. Je mag dan een master in Informatica hebben, maar zonder de juiste houding val je alsnog niet in de smaak. Met deze 10 tips wordt je sollicitatiegesprek zo een succes.

1. Oefening baart kunst

Bedenk eerst of je mensen in je kringen hebt die werken in een vergelijkende sector als je vacature. Je kan namelijk je beste vriend om advies vragen, maar als hij als comedian werkt en je solliciteert voor researcher dan zal een interview toch net iets anders verlopen. Iedere sector heeft wel een bepaald beeld van wat zij van een sollicitatiegesprek verwachten dus kijk of je iemand vindt met de juiste tips. Mocht je vooral zenuwachtig zijn voor het spreken zelf oefen dan met jezelf verkopen in andere situaties. Bij sollicitaties die je eigenlijk niet wilt (al is dat moreel misschien niet helemaal eerlijk tegenover anderen) of verkoop jezelf een keer ‘s avonds in de bar tegenover vreemden! Mocht je de baan niet krijgen hou je er misschien nog wel vrienden aan over.

2. Wees voorbereid op het sollicitatiegesprek maar niet ingestudeerd

Als je besluit je sollicitatiegesprek te oefenen ben je op zich op de goede weg. Het is super belangrijk dat je weet wat je wilt zeggen en je soepel uit je woorden komt. Oefen daarom een paar keer voor jezelf of met iemand anders maar zorg dat je elke keer net iets anders zegt. Type niet woord voor woord uit wat je wilt zeggen, zo kom je alleen ingestudeerd en onoprecht over tijdens het sollicitatiegesprek.

3. Doe (anoniem) je huiswerk

Ook al praat je voornamelijk over je werk, weet ook wat voor houding je aan moet nemen op sociaal gebied. Stiekem baseren werkgevers hun mening ook op hoe sympathiek je bent, dus zorg dat je enigszins weet met wie je in zee gaat. Post je potentiële werkgever elke week iets over veganisme, begin dan niet tijdens het sollicitatiegesprek over waar je lekkere steaks kan halen in de buurt. Hetzelfde geldt voor je gehele bedrijf, zorg dat je goed up-to-date bent op de geschiedenis en recente zaken zodat je daar gepast op in kan spelen. Daarbij is het ook makkelijker om iemands naam te onthouden als je hun gezicht en naam al een keer naast elkaar gezien hebt, en de juiste naam zeggen is altijd een pré. Hou wel in gedachten dat Linkedin laat zien wie er op je pagina is geweest dus zorg dat je je profiel op anoniem zet als je liever niet wilt dat je werkgever dit ook ziet. Facebook en Instagram kan natuurlijk wel gewoon. Niks per ongelijk liken dan.

4. Vraag jezelf waarom je eigenlijk precies deze sollicitatie wilt en waarom zij jou zouden moeten willen

En dan is ‘vanwege het geld’ geen goed antwoord. Denk alvast goed na wat de baan voor jou betekend en waarom je juist op die plek aan de bak wilt. Enthousiast zijn over een baan is anders dan slijmen. Wees gewoon eerlijk tijdens het sollicitatiegesprek. Wil je super graag ergens werken omdat je er zelf ook altijd komt? Zeg dat dan eerlijk. Maar hou goed in de gaten dat een bedrijf jou net zo graag zou moeten willen als jij hen. Zeg bijvoorbeeld tijdens het sollicitatiegesprek niet ‘dit is echt mijn droombaan ik wil het zo graag’ maar zeg ‘Ik denk dat ik heel geschikt ben voor de baan omdat ik al jaren begaan ben met het bedrijf en heel veel passie heb voor [insert baan]’. Geloof ook dat je zelf een asset bent en dit een goede match is voor beide partijen. Als jij het niet gelooft dan gaan zij het tijdens het sollicitatiegesprek ook nooit geloven.

5. Wees specifiek wat je gaat toevoegen

Zelf is het soms vaag wat je baan precies in gaat houden. Bedenk wat je wilt doen en speel daar op in. Zorg dat wat je zegt meteen je kwaliteiten laat zien. Solliciteer je op een baan in marketing en communication? Bekijk alvast hun website en bedenk wat jij als werknemer zou doen om die te verbeteren. Door specifiek te zijn gaan werkgevers zien hoe hun bedrijf beter af zou zijn met jou in dienst. Kijk tijdens het sollicitatiegesprek wel uit dat het geen afkraken wordt.

6. Zorg dat je CV laat zien waar dat bedrijf naar opzoek is

Op een bepaalde leeftijd heb je waarschijnlijk heel veel verschillende baantjes op je CV staan. Kan, maar bedenk wat je over wilt brengen. Wil je een baan bij een professionele start-up, laat dan vooral je academische achtergrond naar voren komen en eventueel nog wat extra projecten die betuigen van een werkdrive en discipline. Solliciteer je als barman? Zet dan juist wel die tien verschillende barren waar je hebt gewerkt bovenaan. Geef vooral ook voorbeelden van wat je bij die banen hebt gedaan en wat je ervan geleerd hebt. Zorg dat dit terugslaat op de baan waarvoor je solliciteert. Je CV hoeft niet altijd vol te zijn, zorg dat de nadruk ligt waar je wilt dat hij ligt. En know your audience. Hetzelfde geldt trouwens voor je social media en voicemail, zorg dat die een beetje opgeschoond zijn tot op vereiste hoogte. Vooral in bedrijven met veel publiciteit en werken met kinderen kan een verkeerde representatie online je kansen schaden.

 7. Weet je sterke en zwakke punten. En ‘te perfectionistisch’ telt niet

Het is altijd een lastige vraag. Zorg dat je sterke punten iets zijn waar een werkgever echt iets aan heeft. Het is oprecht ook niet erg om ergens slecht in te zijn en zelfkennis is key. Als je ergens niet goed in bent komen ze er ook snel genoeg achter, maar zorg dat het iets is waarin je kan groeien. Je wilt toch oprecht ook iets leren van je baan? Bedenk wat je wilt leren en vertel ze dat. Daarbij is tijdens het sollicitatiegesprek  dingen als slechte eigenschap ‘te perfectionistich’ zeggen echt bullsh*t, dat weet je zelf ook.

8. Kleed je voor de baan waar je op sollicitatiegesprek gaat

Solliciteer je op de zuidas? Kom in pak. Lekker boeien dat je meestal niet in pak loopt, je bent er om indruk te maken. Maar weet ook waar je op sollicitatiegesprek gaat. Kom niet bij de mode-academie in pak terwijl je er meestal heel fashionable uitziet. Laat zien wie je bent, maar ook dat je snapt wie je in je gewenste positie moet zijn. Het belangrijkste is verzorging; mensen die goed voor zichzelf zorgen komen verantwoordelijker en professioneler over. Daarnaast werk je liever met iemand die schoon ruikt toch?

9. Kom te vroeg op je sollicitatiegesprek

Niet alleen laat dit zien dat je hun tijd respecteert, je bent ook veel ontspannender. Als je precies op tijd bent maar zwetend en hijgend  het sollicitatiegesprek binnen komt had je net zo goed te laat kunnen zijn. Dit gesprek is belangrijk. Laat zien dat jij dat ook vindt. Bieden ze je koffie of thee aan terwijl je wacht? Doe het gewoon! Dan relax je beter. Vermijd het sigaretje roken, niet iedereen kan de geur van rook waarderen en je weet nog niet wat het bedrijf’s standpunt tegenover roken is. Daarbij zet je meteen de toon dat je een werknemer bent die rookpauzes gaat nemen. Niet per se positief. Wees vooral niet ongeduldig, neem een boek of krant mee voor tijdens het wachten, dit werkt ontspannend.

10. Positiviteit is aanstekelijk

Als jij van nature energiek en positief bent heb je geluk. Mensen reageren daar namelijk vaak ook enthousiast op en onthouden je beter door je energie. Laat niet blijken dat je in de put zit omdat je kat ziek is, en wees zeker niet negatief. Klagen is geen goede eerste indruk tijdens het sollicitatiegesprek en laat mensen met een negatieve bijsmaak achter. Zorg altijd dat mensen je met een positief gevoel herinneren en je sollicitatiegesprek een luchtige sfeer heeft. Is voor jezelf ook leuker.

Bedenk ook dat deze baan niet krijgen ook niet het einde van de wereld is. Leg niet teveel druk op jezelf en stop met jezelf nerveus maken. We snappen dat een baan belangrijk is, maar leer van je fouten en zet gewoon door bij een tegenslag. Als je deze baan niet krijgt blijkt de volgende misschien wel nog leuker of beter betaald te zijn. Vertrouw vooral in jezelf, dan kom je er wel doorheen.

Klaar voor je sollicitatie? Kijk meteen even bij deze vacatures als projectmanager.

Related Posts