Je staat er niet vaak bij stil, maar horlogemakers werken op enorm kleine schaal aan een enorm ingewikkeld product. Neem de Rolex Submariner, een kunstwerk op zich. Toen de Submariner in 1953 uit kwam, kostte hij ongeveer twee weeksalarissen. Tegenwoordig kost hij wel iets meer, maar de kwaliteit is altijd stabiel gebleven. Deze stabiele kwaliteit werd al snel opgepikt door vele organisaties, waardoor het zelfs de standaard werd binnen de Britse militaire wereld en de duikwereld.
Naast dat de Submariner het bekendste model is van Rolex, is het ook het meest geïmiteerde model – dus let op wat je koopt, als je er ooit een koopt. Nog meer leuke feitjes? Ja, gewoon om je een beeld te geven.
Niemand weet exact wat Rolex betekent.
Er zijn verschillende verhalen in de wereld, maar geen enkele is ooit bevestigd. Een van de opmerkelijkste verhalen is dat het zou komen van het geluid wanneer je een horloge op windt. Een andere, iets logischer verhaal, zou zijn dat het komt van het Franse woord voor chique klokken, horlogerie – de ‘h’ is in het Frans stil.
Het verschil tussen een neppe en een echte is makkelijk te zien.
Of het nog steeds zo is, weten wij ook niet. Maar de makkelijkste manier om het verschil te zien tussen een neppe en een echte Rolex, is door te kijken naar de secondewijzer. Bij een echte Rolex gaat deze gracieus over de wijzerplaat heen, bij een neppe zou hij tikkend door het leven gaan.
Rolex is een goed doel. Misschien.
Toen Wilsdorf, oprichter van Rolex, zijn vrouw overleed heeft hij een goed doel opgericht om haar te eren. Later, heeft hij alle aandelen van Rolex overgedragen aan het goede doel. Onder de Zwitserse wet betalen goede doelen geen belasting, maar moeten wel melden aan wie ze hun geld doneren. Alhoewel Rolex ingeschreven staat als goed doel, in theorie, heeft nog nooit iemand geld vanuit dit goede doel mogen ontvangen. Zelf zeggen ze dat ze hun donaties zo geheim mogelijk houden, maar er zijn natuurlijk andere theorieën mogelijk.