Hoe kun je claustrofobie minimaliseren tijdens een MRI-scan? 

Relatief veel mensen hebben last van claustrofobie. Experts schatten zelfs in dat 12,5 procent van de bevolking claustrofobie heeft. Deze mensen voelen angst als ze in een besloten of een donkere ruimte zijn. Ook hebben ze mogelijk een intense angst voor verstikking. Je kunt hier dan ook last van krijgen als je in een MRI-scan komt te liggen. Het is echter wel mogelijk om dan je claustrofobie te minimaliseren. Gebruik hiervoor de volgende tips. 

Draag een oogmasker 

Als je je ogen hebt gesloten of bedekt, voel je je mogelijk meer ontspannen. Het is dan zelfs mogelijk om in te slapen terwijl je een MRI-scan heupen en bekken laat maken. Dit zou fantastisch zijn, aangezien je dan sowieso stil blijft liggen terwijl de scan wordt gemaakt. Het is daarom een aanrader om een oogmasker mee te nemen, al kun je ook een washandje of handdoekje over je ogen liggen. Heb je dit niet bij de hand? Sluit dan simpelweg je ogen.

Draag oordopjes

Je kunt ervoor kiezen om tijdens de MRI-scan naar muziek te luisteren, maar dat hoeft niet beslist. Het is namelijk mogelijk om gewoon oordopjes te dragen zodat je geen last hebt van het lawaai dat dat het apparaat produceert. De oordopjes zorgen er bovendien hopelijk voor dat je je beter kunt ontspannen terwijl je MRI-scan hoofd gemaakt wordt, waardoor je minder last hebt van je claustrofobie. 

Luister rustgevende muziek

Wil je toch liever muziek luisteren terwijl de MRI-scan gedaan wordt? Dat is gewoon mogelijk, het is zelfs een echte aanrader. Je hebt dan veel minder last van het kabaal van de scanner, terwijl de nummers er ook voor kunnen zorgen dat je je gemakkelijker ontspant. Het is daarom een goed idee om te kiezen voor rustgevende muziek. Houd je juist van hardstyle of iets dergelijks? Luister dan hier naar, al moet je dus niet gaan bewegen tijdens de MRI-scan. 

Focus op je ademhaling

Onderzoeken hebben aangetoond dat je angst aanzienlijk kunt verminderen met een diepe, langzame en gecontroleerde ademhaling. Maak hier gebruik van om kalm te blijven tijdens de MRI-scan. Je kunt hiervoor simpele ademhalingsoefeningen gebruiken, maar meditatie kan ook helpen om claustrofobie te minimaliseren. Het is in ieder geval belangrijk dat je diep ademhaalt. Dit verhoogt de vagale tonus, wat naar de activiteit van je nervus vagus verwijst. Dit reguleert je hartslag en de zenuwactiviteit in je darm, terwijl het ook invloed heeft op je angst.

Related Posts