Lust jij graag rode wijn? Of viel de eerste slok die je nam zo tegen, dat je het nooit meer hebt willen drinken? Is dat laatste het geval, dan moet je misschien eens terugkomen op die beslissing. De ene rode wijn is namelijk de andere niet, en ook al vond je de wijn die je ooit probeerde helemaal niet lekker, wil dat nog niet zeggen dat je geen enkele rode wijn lust. Dat is net zoiets als bij het eerste snoepje dat je ooit proefde merken dat je het niet lekker vindt, en vervolgens zeggen dat je geen snoep lust; veel te kort door de bocht.
Waar komen die smaakverschillen vandaan?
Alhoewel je op veel momenten niet veel meer keuze hebt dan ‘rood’ of ‘wit’, is dat eigenlijk geen goede manier om wijn in te delen. Ja, wit en rood smaken heel verschillend, maar ook binnen deze kleuren zijn hele grote verschillen te vinden. Lust je graag witte wijn, dan nog kan het Waar komen die smaakverschillen vandaan? zijn dat je op een feestje wel eens met een glas in je handen te vinden bent dat je echt niet te drinken vindt; de ene witte wijn is de andere niet. Daar staat tegenover dat wanneer je wel eens rode wijn hebt geproefd en dat niet lekker vond, de kans groot is dat je van een andere soort wel heerlijk kunt genieten.
Smaakverschillen tussen verschillende wijnen ontstaan op verschillende manieren. Zo is bijvoorbeeld de streek waar de wijn vandaan komt van groot belang. Rioja wijn komt bijvoorbeeld uit Spanje, uit een gebied waar je doorgaans erg veel zonuren hebt. Deze smaakt daardoor vaak wat zwoeler dan een Rhône wijn; deze komt uit Frankrijk, waar de zon net wat minder uitbundig schijnt dan in Spanje. Hoe meer zon, hoe meer suikers er in de druiven terechtkomen, en dat proef je terug in de wijn.
Schrijf een druif niet te snel af
Dronk je ooit wijn van een bepaalde druif, schrijf hem dan niet te snel af. Probeer eerst eens of dezelfde druif uit een andere streek je beter smaakt. Die kans is, zeker bij rode wijn, echt aanwezig.
Is dat echter niet het geval, dan kun je ook eens een rode wijn van een andere druif proberen. Niet alleen de streek waar de wijn vandaan komt heeft namelijk zijn invloed op de smaak, ook de druif zelf geeft zijn smaak natuurlijk mee. De ene blauwe druif is wat zwaarder dan de ander, waardoor er veel smaakvariaties ontstaan. Zeker bij rode wijn, waar de smaken zo intens en rijk kunnen zijn, kan dat voor jouw voorkeur een groot verschil maken.