Een koffiemachine kopen: waar let je op?

Ben je toe aan een nieuwe koffiemachine? Dan kan het uitzoeken ervan echt een feestje zijn, zeker als je een ware koffieliefhebber bent. Maar waar moet je eigenlijk op letten, als je een nieuwe koffiemachine aan gaat schaffen? Hoe voorkom je dat je met een miskoop thuiskomt?

Hoe groot mag hij zijn?

Een belangrijk punt, nu de machines steeds groter worden: hoeveel plek heb je ervoor in je keuken? Kies je voor een apparaat voor filterkoffie, dan is de kans groot dat je hem in een verloren hoekje op het aanrecht kwijt kan, zonder dat hij in de weg zal komen te staan. Maar bijna iedere andere machine is een stuk groter, en kan een behoorlijk deel van je keuken in beslag nemen.

Voor je op zoek gaat naar een nieuwe machine, doe je er dus goed aan om eerst even te bepalen waar hij kan komen te staan, en hoe groot de ruimte is die je daar hebt. Meet het goed op, zodat je precies de afmetingen bij de hand hebt als je in de winkel staat. Dat voorkomt dat je met een prachtige machine thuiskomt die net niet in je keuken past, of die gruwelijk in de weg komt te staan.

Op welke manier wil je koffiezetten?

Een andere belangrijke vraag die je moet beantwoorden, is op welke manier je graag koffie wilt zetten. Ook daar heb je tegenwoordig heel wat keuze in, en jouw voorkeur bepaalt grotendeels uit welke machines je kunt kiezen. Geef je de voorkeur aan filterkoffie of koffiepads? Losse koffiebonen of koffiecups? Iets om goed over na te denken! 

Alle manieren van koffiezetten hebben zo hun specifieke eigenschappen. De ene manier is sneller dan de ander, waar de ander weer versere koffie of een betere smaak op kan leveren. Welke factoren jij het belangrijkst vindt, en welke manier van koffiezetten dus jouw voorkeur heeft, bepaalt welk soort machine uiteindelijk de voorkeur krijgt.

Let je ook op de kosten?

Je kunt je, zeker gezien het enorme aanbod, als een kind in een snoepwinkel voelen als je een nieuwe koffiemachine uit gaat zoeken. Maar let je ook op de kosten? Zeker de meest geavanceerde machines hebben een behoorlijk prijskaartje. Maar dat niet alleen. Ook de koffie die je er vervolgens in gaat gebruiken is natuurlijk niet gratis. Let dus niet alleen op de aanschafprijs van de machine zelf, maar denk ook aan de langere termijn, en kijk eens wat de koffie die je erin kunt gebruiken kost. Zeker per stuk verpakte koffie is doorgaans duurder dan koffie die je in grotere hoeveelheden kunt kopen. Wees daarop voorbereid, zodat je niet schrikt van de kosten die je moet maken om je machine draaiende te houden.

Related Posts