Hoe en waarom je je leven moet ontruimen

Wees opgeruimd in het leven … Letterlijk en figuurlijk! 

Een gezonde geest in een gezond lichaam, luidt het bekende spreekwoord. Maar dat gezonde lichaam heeft een gezond huis nodig. Je leefomgeving heeft veel invloed op hoe je je voelt. Niemand zal ontkennen dat je geregeld moet opruimen en schoonmaken, maar niet iedereen kan daar de energie voor opbrengen. En wat als je nu meer energie zou krijgen doordat alles in je woning netjes en aan de kant is? 

Hoe lang duurt het voordat een schoon huis weer vuil wordt? 

Nul seconden … In principe is je huis nooit werkelijk 100% schoon. Zelfs al bewonder je nog met de zwabber in de hand de brandschone keukenvloer, dan dwarrelen er alweer minuscule stofdeeltjes en jouw eigen huidschilfertjes op neer. 

Laat het je humeur niet bederven, en laat gerust eens een dagje de boel de boel. Stel schoonmaken echter niet te lang uit, want dan gaan stofmijten zich vermenigvuldigen en vestigen schimmels zich op vochtige plaatsen. Loopt het te zeer uit de hand, dan mag je een invasie verwachten van vliegen, mieren, muizen of nog groter ongedierte. Het ergste is echter dat je na een tijdje “blind” wordt voor vuil en rondhangende reukjes. 

Gevolgen voor de gezondheid 

Onzuivere lucht zorgt tenslotte voor ademhalingsproblemen, zeker als je allergieën hebt. Een onverzorgd huis kan op de duur ook leiden tot negatieve emoties zoals schaamte en zelfs depressie. Bij een depressie ga je meestal eerst aan andere factoren denken. Die hebben er vast wel mee te maken, maar een huisdier, inwonende familieleden en vooral een vuil huis verergeren het nog. Het wordt moeilijker om je te concentreren op taken en je wordt minder productief. Tenslotte kun je ook letterlijk ziek worden. 

Terug naar een blijer en gezonder leven 

Het laatste wat we willen, is dat je van het ene uiterste in het andere vervalt. Opruimen en poetsen is nodig, maar het is niet erg als iedereen kan zien dat je “leeft” in je huis. Grijp in elk geval die bezem en aan het werk. Sommige mensen starten het liefste met de kleinste ruimte in het huis. Die is snel klaar en geeft moed om verder te gaan. Anderen pakken liever eerst de grootste uitdaging aan; wanneer je daar mee klaar bent, heb je het ergste achter de rug. 

Niet alles moet radicaal verdwijnen 

Bij een grondige opruim past ook de beslissing om overbodige rommel weg te gooien. Maar heel wat spullen hebben de eigenschap dat ze na een tijd een sentimentele waarde krijgen. Valt het te moeilijk om daarvan definitief afscheid te nemen, doe ze dan niet weg. Heb je geen plaats voor die spulletjes, vertrouw ze dan toe aan een veilige aanbieder tegen een voordelig tarief. Je hebt vast al wel Safestore-locaties gezien. Ze duiken steeds vaker op. Of je nu een opslagruimte in Amsterdam nodig hebt, in Middelburg of Dokkum; je vindt altijd een geschikte locatie dicht bij je opgeruimde huis. 

Is er eenmaal orde in je woning, dan wordt het gemakkelijker om ook orde te brengen in je lichaam en je hoofd. Doordat ziekte en depressie verdwijnen, ga je je problemen gemakkelijker kunnen relativeren en ze oplossen of er beter mee kunnen leven. 

Nog een tip 

Overdrijven is niet nodig; integendeel. Een onopgemaakt bed roeit de huisstofmijt uit. Veel succes met je schoonmaak!

Related Posts