Is het wel gezond om elke dag vruchtensap te drinken?

Als sinaasappels gezond zijn, dan zal een glaasje sinaasappelsap ook wel gezond zijn toch? Of dat echt zo is zoeken we even uit. Dat fruit vol zit met vitamines, daar twijfelen we niet over. Het idee dat als je een sinaasappel uit knijpt, je dan heel veel vitamines hebt, klopt ook. Eén glaasje jus d’orange bevat al genoeg Vitamine C voor de rest van de dag. Maar van Vitamine C krijg je sowieso wel genoeg binnen, dus dat is verder niet heel belangrijk. Waar je vooral op moet letten zijn de suikers. Hoe zit dat dan?

Sap bevat net zoveel suiker als Cola

Vruchtensappen zitten vol met suikers. In één lekker glaasje sinaasappelsap of in een smoothie zit ongeveer even veel suiker als in een glas Cola. Het verschil is alleen dat bij Cola het er handmatig aan toe wordt gevoegd terwijl het standaard in fruit zit. Nu vraag je je natuurijk af of er verschil is qua soort suikers. Niet echt, je lichaam heeft namelijk niet door of de suikers uit een rood blikje komen of uit een geperste sinaasappel. Fabrikanten kunnen ‘vruchtensuiker’ nog zo gezond laten klinken, je wordt er bij te grote inname gewoon net zo dik van als ‘normale’ suiker.

Je drinkt snel teveel

Als je 5 sinaasappels zou moeten opeten, zou dat best wel een klusje zijn en je zou er behoorlijk vol van zitten. Maar als je diezelfde sinaasappels nou perst, dan drink je ze zo weg, zonder dat je het gevoel hebt dat je veel hebt binnen gekregen. Je krijgt net zoveel calorieën binnen, maar het voelt toch echt veel minder. Daarnaast redden veel gezonde vezels van de sinaasappels het niet tot jouw glas doordat ze achter blijven in de pers.

Eindoordeel:

Vruchtensap is hartstikke lekker, maar hou jezelf niet voor de gek als het om gezondheid gaat. Dus drink het lekker als het je goed smaakt, maar weet wel dat je niet perse gezond bezig bent. Uiteraard horen bij sommige maaltijden gewoon een glaasje sinaasappelsap, zoals bij een lekker bourgondisch ontbijtje. Als je nu toch geïnspireerd bent om lekker vruchten te gaan persen, goede horeca vruchtenpersen haal je hier.

Related Posts