Waarom Lapland de ideale mannenbestemming is

Winter is hier. Voor wie niet de beste snowboarder is of geen geld heeft om buiten Europa te gaan, is het niet de vetste tijd om te reizen. Het is koud, donker en door de feestdagen heb je altijd nét te weinig tijd om ver weg te gaan. Maar dat hoeft gelukkig ook niet, de echte mannelijke wintervakantie vier je namelijk dichtbij; in Lapland.

Voor veel mensen is Lapland een beetje een vage term. Waar ligt het nou precies en wat houdt het in? Lapland is eigenlijk gewoon het noordelijke deel van Noorwegen, Zweden en Finland (en Rusland maar die laten we even buiten beschouwing). Hoewel het niet echt een eigen land is, spreken ze er wel vaak hun eigen taal/dialect en onderscheiden ze zich zelf graag van de zuiderlingen. Lapland het land van sneeuw, noorderlicht en de kerstman. Een land van mannen dus.

Waarom is Lapland voor mannen dan?
Lapland is leuk voor iedereen natuurlijk, maar het is het land van de harde man. De winters zijn lang en hard en in December en Januari komt de zon vaak helemaal niet op. De bevolking leeft vaak nog van hun rendierkudden (ze eten het vlees en gebruiken de huiden voor kleding) tussen de bergen, bossen en meren. Het wordt daarom ook vaak de laatste wildernis van Europa genoemd. Zelfs het wapen van Fins Lapland is uitermate mannelijk. Gaan dus.

Wat voor uitermate mannelijk dingen kan je doen dan in Lapland?
Nou dat zullen we je eens vertellen, er is namelijk van alles. Of je nou houdt van sport, sauna’s of alchohol, er is voor iedereen wat te doen. Daarbij is het een goede vakantie voor met je maten maar ook voor een romantisch tripje met je vriendin of een weekendje helemaal alleen met de natuur. Hier onze top 6 mannen activiteiten.

1. Husky sleeën
In een dik pak sneeuw op volle snelheid racen door de wildernis, getrokken door een kudde husky’s? Ja graag! Het is oprecht een soort adrenaline die je nog nooit gevoeld hebt, in een landschap waarvan je haast niet gelooft dat het bestaat. Je betaalt er wel wat voor maar dan krijg je wel de full experience en geloof ons, het is het waard.

2. Ijsvissen
Vissen? Best mannelijk. Een gat boren in het ijs en daar doorheen vissen? Nog veel beter. Zittend op een rendiervel kan je door een gat in het ijs vissen vangen, en die zijn er volop in de meren en rivieren van Lapland. Tikkeltje koud is het wel, maar na het vissen kan je je vis grillen op een kampvuur of barbecue voor een Laplandse maaltijd.

3. Walvissen spotten
In Lapland vind je allerlei dieren die je eigenlijk nergens anders in Europa ziet. Naast de ijs- en winterdieren valt er ook van alles te zien op het water. Zo is het niet lastig om in Lapland zomaar walvissen tegen te komen en kan je altijd op een bootje mee om ze te spotten. Mochten walvissen niet je ding zijn dan zijn er ook rituele rendier-slachtingen en andere fenomenen die je alleen in de wildernis tegenkomt. Bruut.

4. Ijs-karten
Na real-life Mario Karten hebben we nog een leuke variant in de aanbieding: ijs-karten. Of je het nou in een kart of op een ijsscooter doet, het is racen zoals je dat nog nooit gedaan hebt. Waar husky sleeën een unieke ervaring is, ideaal voor een romantisch weekendje, is karten de activiteit die je sowieso graag doet in een heel nieuw jasje. Moet je een keer gedaan hebben.

5. Santa Village
Oké, de kerstman is misschien niet het eerste wat in je opkomt bij ‘mannen vakantie’, maar het originele kerstdorp is de moeite waard. In Rovaniemi Finland ligt het dorp waar de kerstman officieel vandaan komt (volges het verhaal), maar er is veel meer te doen dan op schoot bij de Real Santa. Zo kan je er rendiervlees bbq’en, slapen in glazen iglo’s, outlet winterkleding kopen én ligt het binnen de arctic circle. Deze zichtbare scheidingslijn brengt je in het arctic gebied waar normale natuurregels niet meer gelden. Zo gaat de zon er in de zomer nooit onder en komt hij in de winter nooit op. En ook al ben je te volwassen voor de kerstman, het is oprecht best een magische plek.

6. Sauna, sneeuw en wakzwemmen
Naar de “spa” in Lapland is misschien wel het aller mannelijkste wat je kunt doen. De spa in Lapland is namelijk niet zoals de spa in andere plekken: na een bezoek aan de sauna als je zweterig genoeg bent mag je namelijk naakt door een pak sneeuw naar een wak in het meer (of de rivier). Met -30 graden Celsius is de Laplandse spa niet voor iedereen weggelegd.  Na een dip is het ijswater voel je het water letterlijk instant aan je huid bevriezen, waarna je weer zo snel mogelijk de sauna in kan duiken. Relaxt is het op het moment zelf niet, maar je voelt je achteraf als herboren. De Laplanders geloven heilig dat dit soort rituelen je jong en vitaal houden. Altijd het proberen waard toch. Sowieso een once in a lifetime ervaring.

Meeste activiteiten kunnen in Zweden, Noorwegen én Finland, behalve Santa village, daar is maar één originele van (in Finland). Qua prijzen maakt het niet heel veel uit, al is Noorwegen vaak het duurst en Finland het toegankelijkst (en dus meestal goedkoper). Het is perfect voor je vakantie tussen kerst en oud-en-nieuw, want je mag het effect van totale duisternis niet onderschatten. Tien dagen zonder zonlicht is meer dan genoeg, als je het ons vraagt.

Niet overtuigd? Kijk deze timelapse van het noorderlicht in Noorwegen, gefilmd in 28 maanden(!).

Related Posts