7 redenen waarom je nu moet beginnen met hardlopen

Er zijn een aantal dingen in het leven waar mensen een haat/liefde verhouding mee hebben. En hardlopen is daar absoluut één van. Mensen beginnen er vaak heel enthousiast mee, zijn er na de eerste keer helemaal blij over en vervolgens gooien ze de hardloopschoenen in een hoekje. Maar nu de zomer weer om de hoek komt kijken is het toch wel een heel lekker tijdperk om weer een frisse running outfit te scoren en hardlopen weer een onderdeel van je dagelijks leven te makenOm je te overtuigen van alle voordelen die je dat gaat opleveren hebben wij hier 7 reden op een rij gezet als extra motivatie. Dan weet je van te voren alvast wat alle inspanning je gaat opleveren. Wel zo motiverend toch?

1. De beruchte ‘Runner’s High’

Hoewel de meeste mensen hun ‘high’ op drank en drugs bereiken in het weekend, is er ook een veel natuurlijkere en duurzamere manier om dat gevoel te krijgen. Dit fenomeen noemen ze de ‘runner’s high’, naast dat het een stuk gezonder voor je lichaam is, scheelt het je een bak geld, veel tijd en een dikke kater. De ‘runner’s high’ komt tot stand doordat je lichaam endorfine vrij geeft tijdens het rennen, dit zorgt voor een vermindering van stress, vermoeidheid, verwarring en terneergeslagenheid. Op alle vlakken win je dus.

2. Verlies je winter lichaam

Ongeveer 60% van de mensen die beginnen met rennen, doen dit om de kilo’s eraf te laten vliegen. En terecht, want het werkt! Of je nou een obese bent of gewoon even die 5 kilo van afgelopen winter eraf moet trainen, hardlopen is de way to go.

3. Ren alle stress uit je lichaam

Nu horen we je denken, ik ben helemaal niet gestressed. Maar ook zonder dat je het door hebt moet je niet vergeten dat we tegenwoordig een wereld leven die heel veel van mensen vraagt. Denk alleen al aan de baan die je hebt waar je je 40 uur per week inspanning levert voor iemand anders. Hoe leuk je baan ook is, het is niet je eigen tijd en je bent continu in de weer om andere mensen te pleasen. Tijdens je hardloop sessie zul je merken dat je even helemaal alleen bent en los komt van alle chaos van deze drukke wereld. Dan pas kun je echt al je gedachten ordenen of juist helemaal nergens aan denken. Dit zal zorgen dat je lichaam en hoofd helemaal ontspannen en stress los kunnen laten.

4. Voorkom dat je spieren en botten afzwakken

Nu denk je natuurlijk dat je hier ook absoluut geen last van hebt, maar je lichaam is oorspronkelijk ontworpen om te jagen in de natuur en niet om het grooste deel van je dag achter een bureau te zitten. Nu mag je misschien wel heel goed getrainde vingers hebben van al dat typen, maar ondertussen zwakken de rest van je spieren en botten af vanwege te weinig echte beweging. Als jij na je pensioen nog lekker een potje wilt kunnen tennissen met je vrienden, doe je er goed aan aftakeling van je lichaam te voorkomen. En je verwacht het vast, maar hardlopen is de perfecte work-out om je hele lichaam in één keer te trainen. Houd je lichaam jong!

5. Voel je zelfverzekerd

Rennen geeft je een gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Het gevoel dat lichaam het aankan wat je ervan vraagt is heerlijk en helemaal als je ook nog eens merkt dat je gewicht verliest en steeds energieker wordt. Dat samen met een goede beat door je headphones zorgt ervoor dat je je sterker en zelfverzekerder dan ooit te voren zult voelen!

6. Je wordt een inspiratie voor anderen

Als je meer consequent wordt in het hardlopen, zullen mensen dit aan je gaan merken. Ze zullen gaan vragen waarom je zoveel energie hebt en hoe je het voor elkaar hebt gekregen om die 5 kilo te verliezen. Waar de mensen om je heen eerst argwanend waren over dat hardlopen van je, zullen ze je uiteindelijk om advies gaan vragen omdat jij zo goed in je vel zit. Binnen no time zal je een groep van like-minded mensen om je heen verzamelt hebben met wie je deze nieuwe levensstijl kunt delen.

7. Hou meer geld in je zak

Aangezien je nu je gym membership op kunt zeggen,  zul je minsten 360 euro per jaar besparen op lidmaatschapskosten. Als wij zelf even rekenen met lidmaatschappen van 60,- euro per maand, loopt dit bedrag zelf op tot 720,- euro per jaar. Van dat bespaarde geld kun jij een heel mooie runner outfit aanschaffen waardoor je je nog beter voelt tijdens het rennen. Want niet geheel onbelangrijk, als je gaat rennen, doe dat dan het liefst in de juiste gear. Goed ademde stoffen en er goed uitzien tijdens het rennen maakt het absoluut nog leuker om te doen.

(Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Under Armour)

Related Posts