Lanceringsweekend staat in de boeken voor Apple’s nieuwste iPhone 11-familie van smartphones en precies op schema beginnen we de eerste reeks duurzaamheidstests van derden op internet te zien. Hoewel er hoe dan ook geen grote verrassingen zijn, lijkt het achter glas van Apple net zo sterk te zijn als het bedrijf beweerde.
We begonnen met de krastest. Het scherm van de Iphone is bedoeld om krassen van sleutels, munten en scheermesjes tegen te gaan. De nieuwe iPhone 11 Pro van Apple heeft een IP68-classificatie tegen vloeistof. Apple gaat echter nog een stap verder door te garanderen dat de telefoon een diepte van vier meter tot 30 minuten moet kunnen weerstaan. De meeste telefoons met een IP68-classificatie zijn slechts goed tot een diepte van twee meter.
Het achterste glas van de nieuwe smartphone heeft ook een niveau zes, wat betekent dat een standaard scheermesje het niet zal moeten kunnen beschadigen. Munten, sleutels en andere stukjes metaal lijken het glas te krassen, maar in werkelijkheid slijt de glazen achterkant het materiaal af en laat een stoffig residu achter wat je gewoon schoon kan vegen.
Slecht nieuws…
We hebben slecht nieuws. Apple beweert dat de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max het “zwaarste glas ooit in een smartphone hebben”, maar onze valtests ondersteunen dat niet echt.
Waarom? Omdat onze iPhone 11Pro van ongeveer €1.000 al snel op de grond viel, ongeveer vanaf heuphoogte. Dat is niet erg hoog. Tot mijn grote verbazing zat er een grote barst in het scherm aan de voorkant. Het goede nieuws? De achterkant van de telefoon bleek toch sterker en overleefde de val.
Het zekere voor het onzekere
Natuurlijk kan Apple beweren dat “dit glas het sterkste glas ooit in een smartphone is,” maar niets blijkt minder waar. Waarom zou je niet gewoon een hoesjes voor de iphone 11 pro kopen? Dit scheelt je een hoop stress wanneer je de gedachte hebt dat je telefoon zo maar eens kapot kan vallen als je het vanaf heuphoogte laat vallen.