Op welke drie Amsterdamse plekken rook je sigaar?

Sigaretten? Nee. Pijp? Lijkt me interessant. Sigaren? Ja! Het is iets wat lastig uit te leggen is, maar de geur, de smaak, de stijl – sigaren zijn het equivalent van een goede cocktail in de kroeg. Je kunt een biertje nemen wanneer je daar zin in hebt, maar als de studiefinanciering (of salaris, ook best) binnen is, wil je soms wel wat anders proberen. Zo moet je sigaren ook zien. Maar waar kun je nou op je gemak even een sigaar roken in Amsterdam?

1. Hajenius

Als je vanaf de Dam het Rokin oploopt, zie je al snel de rode luifels van Amsterdams oudste sigarenhuis. Toegegeven, het is een statig pand waar je niet zomaar naar binnenloopt. Maar om je gerust te stellen, het personeel is meer dan aardig, erg behulpzaam en weet waar ze het over hebben. Hajenius is dé uitgelezen plek om gek te worden op sigaren. Waarom? Omdat wanneer je aangeeft dat je nog niet (zo vaak) sigaren hebt gerookt, zij je graag helpen om te kiezen uit hun hummidor. Wil je iets minder keuzestress? Ga dan gewoon voor een Hajenius sigaar – prima kwaliteit en goed om mee te beginnen. De prijs is meer dan eerlijk en dan heb je er ook nog een paar om thuis mee te pronken. Net als de rest in dit rijtje, kun je in de rookruimte meteen je sigaar soldaat maken. Ideaal als je een anderhalf uur rust wilt hebben.

2. Davidoff Flagshipstore

Met de tram ben je er zo (halte Museumplein / Van Baerlestraat) en meteen na je sigaar kun je weer eens gebruik maken van je Museumjaarkaart. De Davidoff Flagshipstore heeft een iets modernere uitstraling dan Hajenius, maar daardoor niet minder mooi. De strakke inrichting is in het hele gebouw te zien, van de goedgevulde hummidor tot aan de rookkamer op de eerste verdieping. In tegenstelling tot Hajenius hoef je hier niet voor je eigen muziek te zorgen, de jazz komt je tegemoet. Deze rookkamer is er echt eentje om een tijdje in te loungen – comfortabele stoelen, goede boeken om te lezen en genoeg stopcontacten. Kun je ook nog een beetje werk doen, mocht dat nodig zijn. Wat rook je in de Davidoff Flagshipstore? Nou, Davidoff natuurlijk. In geen enkel opzicht kun je de sigaren vergelijken met de sigaretten met dezelfde naam – Davidoff of Geneva staat voor kwaliteit. Je kunt beginnen bij de top of the line, de Escurio, maar dat zou voor een eerste sigaar te gedurfd zijn. Oh ja, op maandag zijn ze gesloten, je zult niet de eerste zijn die voor een dichte deur staat.

3. Conservatorium Hotel

Verre weg de meest luxe locatie in Amsterdam om een sigaar te roken. Wanneer je door de deur loopt, die je niet zelf open hoeft te doen, ga je de trap op en linksaf. Hier zie je het bord van La Casa del Habano al hangen. Open de deur en je stapt meteen de hummidor in, dat merk je wel aan de luchtvochtigheid. Met een beetje geluk ligt er een goede plaat op de platenspeler en voel je je direct thuis. Ook hier kun je het beste advies vragen, want de sigaren liggen tot aan het plafond opgeslagen. Als je naar de naam kijkt hoef je niet af te vragen wat voor sigaar je hier neemt: een Cubaanse. Een makkelijke keuze, die je eigenlijk altijd ziet als er sigaren aangestoken worden met vlammende Lamborghini’s, is de Cohiba Behike. Maar net als bij de Escurio van Davidoff is dat wellicht te hoog gegrepen. Om er een beetje in te komen zou je kunnen kiezen voor een makkelijk rokende Montecristo Open Eagle of Montecristo Open Master. Helaas kost een plekje in de rookruimte hier 30 tientjes per jaar, dus kun je beter je sigaar meenemen naar de rookruimte van de Tunes bar. Pik je onderweg een colaatje op (suiker helpt tegen het duizelige gevoel dat je weleens krijgt als je niet zo vaak sigaar rookt) en ga je genieten van het uitzicht op de bar.

Het belangrijkste bij sigaar roken is dat je er plezier in hebt. Let niet op etiquette of hoe andere mensen het doen. Doe alles met mate. Kauw niet op je sigaar alsof je Herman den Blijker himself bent, maar zoek uit hoe jij het het prettigst vindt. Geniet van de vrijheid. Lang leven de vrijheid. Of zoals een goede kennis uit Cuba altijd zei:

Hasta la victoria siempre!

Related Posts