Bangkok verliest binnenkort zijn iconische streetfood cultuur

Bangkok, wellicht ‘s werelds grootste foodie paradijs, heeft voor ieder wat wils. Van de Franse keuken tot Japanse delicatessen, toch is streetfood hetgeen dat menig toerist naar de stad lokt.

Gerechten uit verschillende delen van het land zijn op elk tijdstip beschikbaar. Een voorbeeld daarvan is Som Tam, een pittige groene papaya salade uit het noorden. De bekende spiesjes met geroosterd varkensvlees (Moo Ping) komen ook erg vaak voor, elk weer met een aparte heerlijke marinade. Als zoetigheid heb je de welbekende Kao Niew Ma Muang, mango met kleefrijst. De gerechten zijn een reflectie van Thaise diversiteit.

Afgelopen April maakten autoriteiten bekend dat Bangkok zich van de straatverkopers zal ontdoen. Dit alles is met het oog op “hygiëne, veiligheid en orde”. De eerste buurt die de kraampjes dreigt te verliezen is de Chinatown van Bangkok, daarna volgt het backpacker epicentrum Khao San Road. Er zullen geen uitzonderingen zijn, vertelde Wanlop Suwandee, hoofdadviseur van de gouverneur.
Deze mededeling werd ontvangen met grote verbazing en ongeloof van de bevolking. Al gauw probeerden de autoriteiten de schade te beperken door te melden dat het geen verbod is, het is zou een poging tot reguleren zijn. Er zullen ver buiten het centrum aangewezen standplaatsen komen voor de verkoop.

Onnodige werkloosheid creëren
Behalve dat toeristen de dupe zijn van de streetfood verbanning, wordt de lokale bevolking het hardst geraakt. Honderdduizenden, misschien wel miljoenen burgers zijn afhankelijk van de straat tentjes. Streetfood is dan ook essentieel voor het inkomen van de bevolking. Het merendeel van de kantoren eet dagelijks bij de kraampjes vanwege de relatief lage prijzen en het gemak. De BBQ’s, wokpannen en tuinstoelen functioneren zelfs als bindmiddel voor de bewoners, het versterkt de sociale cohesie.

Veel van de verkopers zien het verbod als een poging om de markt te monopoliseren. Zij denken dat grote voedselbedrijven en makelaars azen op wat zij hebben opgebouwd. En dat zou funest zijn; streetfood is de ziel van Bangkok.

Naast de streetfood is er veel meer te doen in Thailand, bekijk onze travel guide.

Related Posts