Hoe gaan we om met klimaatverandering

Het wordt ons de afgelopen jaren allemaal steeds duidelijker; het klimaat is aan het veranderen. Dit merken we allemaal en het is dan ook van belang dat we ons met zijn alle inzetten tegen deze klimaatveranderingen. Dit kunnen we op ontzettend veel manieren doen. Zo zijn wij Nederlanders druk bezig met het verduurzamen van hun woning. Proberen we minder uitstoot te produceren, en eten we bewuster.De veranderingen in het klimaat vinden overal plaats. Als eerste denken we misschien vooral aan de ijsbergen die aan het smelten of afbreken zijn. Of aan het koraal dat langzaam aan het verdwijnen is. Maar ook in ons eigen land en in onze eigen omgeving worden de veranderingen steeds meer merkbaar.

Welke veranderingen zien we
Een aantal veranderingen die we in Nederland de afgelopen tijd merken zijn; hevige en of langdurige regenval, of juist langdurige periode van droogtes. Ook hebben we warmere zomers en minder koude winters. Daarnaast zien we dat de zeespiegel aan het stijgen is. Een gevolg van de klimaatverandering zijn de hevige overstromingen die we afgelopen zomer 2021 gehad hebben in het Zuiden van het land. Dit zal in de toekomst eerder regel dan uitzondering gaan worden als we nu niet met zijn alle ingrijpen.

Tips tegen wateroverlast
Laten we beginnen met een aantal tips die jij zelf kunt toepassen om wateroverlast tegen te gaan. Kleine aanpassingen die jij kunt doorvoeren aan jouw woning kunnen al een groot verschil maken wanneer we dit met z’n alle doen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een regenton in de tuin te plaatsen. Het water dat je hiermee opvangt kun je vervolgens weer voor andere doeleinde gebruiken in drogere periodes. Zoals het bewateren van de tuin. Daarnaast is het een goede optie om te kiezen voor méér groen in de tuin in plaats van tegels. Hierdoor kan het regenwater dat valt makkelijker door de grond worden opgenomen. Iets minder voor de hand liggend is zorgen voor groen op het dak. Door groen op het dak te plaatsen kan dit in geval van regen veel regenwater opnemen en vasthouden. Hierdoor worden riolen minder belast. Ook zorgt dit vervolgens voor voedsel voor insecten en een koeler huis in de zomer. Allemaal ecologisch verantwoord!

Hoe bescherm je jezelf het beste tegen regen
Het is onvermijdelijk om soms de straat op te moeten tijdens een flinke hoosbui. De hond uitlaten, boodschappen doen of richting het werk. Je kunt je niet voor eeuwig in huis opsluiten! Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om je te beschermen tegen de regen. Zo kun je kiezen voor een poncho, een regenpak of een paraplu. Maar de allerbeste optie is nog altijd een stormparaplu, zoals bijvoorbeeld deze. Deze beschermt namelijk niet alleen tegen regen, maar ook tegen flinke windhozen.  

Wat doen overheidsinstellingen aan hevige of langdurige regenval
De kans op overstromingen neemt de komende tijd alleen maar toe. Het is dan ook van belang dat  de overheid hier stappen tegen onderneemt. Dit doen ze dan ook op verschillende manieren:

–        Door het stellen van nieuwe regels voor dijken en dammen.

–        De overheid reserveert ruimte in Nederland om overtollig water vast te houden. hierbij kun je denken aan parken, natuurgebieden, groenvoorzieningen of recreatiegebieden.

–        Door te zorgen voor het juiste onderhoud aan straten, putten en riolen zodat de waterdoorstroom optimaal blijft.

–        Gemeenten zorgen voor meer groenvoorzieningen. Op deze manier kan water beter bewaard en opgevangen worden. 

–        Om wateroverlast te verminderen koppen gemeenten wegen en trottoirs af van het rioolstelsel. Rioleringen worden op deze manier efficiënter gebruikt bij regenbuien. Het schone regenwater komt op deze manier namelijk niet in het riool terecht, maar wordt in de bodem afgevoerd.

Ook extreme droogtes komen steeds vaker voor
Het tegenovergesteld van hevige en/of langdurige regenval zijn extreme droogtes. Ook hier hebben we de afgelopen jaren steeds meer mee te maken. Veel oplossingen en maatregelen die we zien tegen hevige regenval kunnen gebruikt worden voor deze periodes van droogte. Wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest om regenwater op te vangen in een regenton. Kun je dit regenwater vervolgens gebruiken tijdens droge periodes voor het bewateren van de tuin. Op deze manier wordt er efficiënter omgegaan met ons watergebruik. Wist je namelijk dat maar 4% van het Nederlandse water gebruikt wordt voor eten en drinken? Dat wil zeggen dat we 96% van ons drinkwater voor andere doeleinde gebruiken. Niet heel milieubewust.

Het belangrijkste is dat we ons bewust worden van ons gedrag en hoe we dit op een milieubewuste manier kunnen aanpassen. Veranderingen beginnen allemaal met bewustwording. Op de vraag hoe we om kunnen gaan met klimaatveranderingen is er dan ook maar een juist antwoord. Begin bij jezelf!

Related Posts