Met deze slaaptips wordt jouw leven een stuk productiever

Wij bij TSOM zijn dol op productiviteit. De beste tip om productief de dag door te komen? Door genoeg te slapen! Na jaren lang te experimenteren met allerlei tips van warme melk tot het luisteren van meditatieve podcasts hebben we een klein lijstje samengesteld met de dingen waar wij van overtuigd zijn dat ze het beste werken.

‘S avonds niet meer op je telefoon 

Wij snappen dat je veel tijd door brengt op je telefoon. We zijn zelf ook gek op dat ding. Maar sinds we zijn begonnen met een uur voor het slapen gaan alle electronica uit te zetten, zijn we er een stuk op vooruit gegaan met onze nachtrust. Dit komt doordat het felle blauwe licht van je mobiel een teken voor je hersenen is dat het dag is. En dat zorgt er weer voor dat je niet de juiste stofjes aanmaakt om goed in slaap te vallen. Natuurlijk heeft elke telefoon tegenwoordig de zo genoemde ‘Night Shift’ modus om dit tegen te gaan, maar uit onderzoek is gebleken dat dit toch niet helemaal doet wat het zou moeten doen.

Ochtend & avond ritueel

Om goed in slaap te vallen is het van belang dat je zo wel een goed ochtend als avond ritueel hebt. Zowel een uur voordat je gaat slapen als het eerste uur als je wakker wordt. Als je dit goed doet kan je je lichaam conditioneren zo dat hij weet, oh er word thee gezet, ik moet maar eens moe woerden en gaan slapen. Goede rituelen voor in avond zijn als volgt;

Avond

 • Muziek luisteren.
 • Lichten dimmen, anders blijf je wakker.
 • Boek lezen (of een audio boek als je niet van lezen houd).
 • Alvast dingen voorbereiden voor de volgende ochtend.
 • Het huis een beetje opruimen.
 • Podcast luisteren.
 • Kop ‘kruiden’ thee zetten (of een andere cafeïne vrije thee).

Ook voor de ochtend hebben we een aantal tip voor je.

 • Ga sporten (dit kan een volledige workout zijn of een stukje hardlopen in de ochtend.
 • Goed ontbijten. Denk aan havermout of een stevige boterham. Ben je niet zo een ontbijter? Neem dan een stuk fruit.
 • Luister naar je favoriete ochtend playlist.
 • Drink zodra je wakker wordt een glas water.
 • Mediteer voor het vertrek naar buiten, zo begin je je dag met een rustig hoofd. Denk aan de veel geprezen app ‘Headspace‘.

Schrijf alles van je af

Of het nu voor het slapen gaan of opstaan is, dingen opschrijven die in je hoofd ronddwalen is het beste middel om je bovenkamer rustig te houden. Pak voor het slapen gaan, (want je zit toch niet meer op je mobiel) een kladblok en schrijf alles, maar dan ook echt alles op wat er in je opkomt. Fietsband laten plakken, melk halen, mailtje versturen, echt alles. Wat er gebeurt als je dit doet heet externaliseren, wat het inhoud is dat alle drukte van uit je gedachten naar het papier word overgracht. Dit zal ervoor zorgen dat je veel meer ontspannen door de dag heen zal gaan en je dus ook veel lekkerder zult slapen.

Vroeg opstaan en op tijd naar bed

Dit is ‘m hoor. De tip die liever niemand wilt horen. Toch is het een van de beste manieren voor een gezond ritme. Probeer minimaal 5 dagen in de week op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Een goed ritme is cruciaal om met meer energie en productiever de door te komen. Je zult merken dat als je iedere dag dezelfde tijden aanhoud je lichaam zich hier op aan zal passen. Nu lijkt die wekker om 07.00 uur nog een hel, maar je lichaam went sneller dan je verwacht.

Related Posts