visbar Fisk de pijp Amsterdam

New in Town | Bar Fisk in de Pijp, met roots uit Tel Aviv

Gasten komen en gaan, blijven hangen en sluiten aan. Visbar Fisk brengt vanaf vandaag de dynamiek en gastvrijheid van markten in Tel Aviv en Barcelona op slechts enkele meters afstand van de Amsterdamse Albert Cuyp. Het is zien, proeven, ruiken op Eerste Sweelinckstraat 23. Vis ligt uitgestald op ijs in een glazen display, de internationale staff serveert brood met verse dips nog voor de wijn ingeschonken is, de geur van kruiden waait vanuit de open keuken de bar binnen. En als de avond valt, gaat de muziek langzaam harder, zonder dat de keuken sluit. In de rustige opmaat van de avond tot een nacht die volop bruist; je voelt altijd de energie van Fisk.

De bar

De rumoer van Fisk – het Scandinavische woord voor vis – kent altijd andere gezichten. Expats, buurtbewoners, studenten, koppeltjes, reizigers, ondernemers en vrienden vermengen zich. Net als de uitgebreide wijnkaart door Martin van den Brink die internationale gezichten van over de hele wereld samenbrengt. Tussen de usual suspectsals Franse Chardonnay en Spaanse Tempranillo verschijnen minder bekende wijnen uit Roemenië en Hongarije. Zestien van de flessen worden open geschonken. Het cocktailmenu in samenwerking met Florian Stallinga is licht, kruidig en fruitig met een focus op verse ingrediënten en een simpele doch creatieve presentatie. De huiscocktail wordt zowel in sample shot om enkel te proeven als in pitchers – om met goed gezelschap te delen – geserveerd. Fisk introduceert de sample shot of half formaat cocktails op het menu, omdat ze ieders stemming op elk moment een extra boost kunnen geven. Aan de bar bieden bartenders ze regelmatig spontaan aan bij gasten. Naast cocktails en wijn schenkt Bar Fisk een scala aan premium mixers, dranken en kwalitatieve sodas zoals de huisgemaakte iced tea en limonade.

De vis

Naast een grote selectie dranken komt Fisk met een compact en betaalbaar vismenu dat tot in het diepst van de nacht geserveerd wordt. Fisk gaat verder dan klassieke seafood platters en vis a la plancha. Fisk houdt gerechten simpel, maar maakt ze fris en verrassend door te kiezen voor ingrediënten die barsten van smaak. Bossen kruiden en verse, veelal lokale, marktgroentes zorgen dat tierlantijnen overbodig zijn. Een Big Green Egg geeft waar nodig wat rokerigheid. Invloeden uit Tel Aviv en Mediterranen regionen zijn terug te proeven in gerechten. Van oesters en sea food tot verschillende zoutwatervissen. Vleeseters en vegetariërs vissen niet achter het net met onder andere de Freekeh salade, een steak en verschillende vegetarische variaties op Fisks visgerechten.

visbar Fisk de pijp Amsterdam

De visbar

De Mediterrane energie van Fisk vroeg om een design dat gasten de ruimte geeft om zich intuïtief te bewegen. High seating overheerst daarom in het interieurontwerp van Sheryl Leysner. Voor in de zaak, achter aan de gedeelde tafel, en zomers op het terras zijn enkele lage tafels te vinden. De keuken en bar van Fisk lopen naadloos in elkaar over. Gasten aan de bar kijken mee met bartenders en chefs die direct voor hun neus hun werk verrichten. Door de open aansluiting gonst de dynamiek van de keuken constant door de ruimte. Beton, hout en groene planten zijn de basis in het design. Deze lichte Scandinavische stijl kreeg ongepolijste details die her en der een knikje maken naar het visthema van Fisk. Lampen zijn aan hengels gemonteerd en het gaas in de reling rond de bar en verlichting doet denken aan visnetten. Ook de onderkant van de houten bar kreeg een schubbenstructuur. Deze stijl voelt zich als een vis in het water in de opkomende Eerste Sweelinckstraat 23.

Related Posts