Op zoek naar een culinaire trip voor het nieuwe jaar? Dublin, it is!

Tegenwoordig zit je voor een appel en een ei hoog in de lucht, op weg naar een verre locatie. Maar soms, heb je geen tijd voor verre oorden als Thailand. Soms, wil je gewoon een ‘short stay locatie’ binnen Europa. Omdat veel steden al geen geheimen meer voor jou hebben, gingen wij naar Dublin – de stad van Guinness, Whiskey en.. Heerlijk eten, kwamen we achter. Om jou op weg te helpen in deze zeer vriendelijke stad: top locaties in Dublin.

Eten in Dublin

Dublin kent een geweldige eetcultuur. Stap om drie uur ‘s middags een restaurant binnen en je zult direct zien wat wij bedoelen. Mensen eten de gehele dag door, dus dat is precies wat jij ook moet doen – do as the locals do.

Rustic Stone

Als je houdt van luxe, dan zit je bij de restaurants van Dylan Mcgrath goed. De beste man is de Ron Blauw van Ierland – bekend van televisie en je blijft nieuwe restaurants van hem ontdekken. Rustic Stone is een vernieuwend concept. Daniel vindt dat wij zelf maar moeten bepalen wat de ‘cuisine’ oftewel garing van ons eten moet zijn. Wil jij je tonijn liever zo rauw als bij de sushi of wil je toch graag goed doorbakken? Bepaal het zelf wanneer jouw gerecht op een verschrikkelijk hete steen op tafel komt. Ja, het klinkt als steengrillen. Nee, het is niet te vergelijken met wat je wellicht weleens in een Nederlandse vreetschuur gedaan hebt. Oh ja, geen dikke sauzen en jus hier, Dylan houdt het graag ‘lean’ en gezond!

Klaw

Mocht je fan zijn van seafood, dan zit je in Dublin goed. Klaw is zo’n concept waar je eigenlijk alleen maar van kunt houden. Een smal restaurant, het menu staat op de muur en wanneer je voor de deur staat hoor je het oestermes al haar werk doen. Oester fan in het bijzonder? Tussen 5 en 6 is het happy hour. Het maakt niet uit of je je oesters naked of met koude, warme of geflambeerde topping besteld, ze zijn altijd €1,50.

Drinken in Dublin

Uiteraard, een Guinness – daar kom je niet onderuit. Overigens drink je Guinness toch het lekkerst in de Brouwerij, waar ze van brouwen een flinke show gemaakt hebben. Voor 18 euro (studentenprijs) zit je binnen de kortste keren in de skybar en kijk je over de hele stad heen – met een glas donker rood bier. Maar wanneer je er één, twee, twaalf hebt gedronken dan wil je weleens wat anders.

Vandaar dat we ook wat andere plekken hebben opgezocht, kroegen en pubs genoeg, promise. Maar toch, stak de VCC er met kop en schouders bovenuit.

Vintage Cocktail Club

Ierland staat bekend om de Guinness en de whiskey, maar ook cocktails kunnen ze prima voor jou in elkaar toveren. De VCC is een zogenaamde whisper bar – geen uithangbord, geen ramen en niet groot de naam op de gevel. Je moet dus op de bel drukken voordat er open gedaan wordt. Is dat de moeite waard? Ja. De ambiance schreeuwt sixties, het personeel schreeuwt gastvrijheid. Op de kaart staan o.a. klassiekers als Mai Tai, verschillende Whiskey Sours en Manhattan maar ook VCC originals.

Slapen in Dublin

Uiteindelijk wil je natuurlijk slapen. Dat kan ik een van de talloze oude hotels die Dublin rijk is, of in het Generator Hostel. Het ‘hostel’ gedeelte kan misschien afschrikken als je op romantische trip bent, maar gelukkig hebben ze ook kamers voor twee. De kamers zijn van alle gemakken voorzien en brandschoon – meer heb je niet nodig. ‘s Avonds kun je er voor nog geen 8 euro een burger eten en gezelschap zoeken bij andere reizigers. Nog meer voordelen: het hostel lig pal achter de Jameson Distillery!

Waarom Dublin als stedentrip:

  • Ieren houden van eten, het liefst de hele dag door. Mocht je ‘s avonds zin hebben in een hapje, in veel supermarkten kun je kip of een hamburger halen. Mocht dat niet lukken, is er altijd nog Deliveroo.
  • De whiskey cultuur is verschrikkelijk fijn, op het vliegveld kun je zelfs al alles proeven.
  • Ieren zijn aardige mensen. Je zult nooit aan de kant geduwd worden, met een ‘pardon’ vertellen ze je wanneer ze er langs willen.
  • Betalen doe je met de euro, wel zo makkelijk. Prijzen liggen ongeveer gelijk met de prijzen in Nederlandse steden (hamburger €8 euro, pint Guinness €2,60).

Sláinte! (oftewel, proost!)

Related Posts