De meest opmerkelijke huizen van Amsterdam die je moet kennen

Amsterdam is natuurlijk de mooiste stad ter wereld. Met een lange geschiedenis en bijzondere bouwstijl is de stad uitgegroeid tot een wereldwijde must-see. Maar waarderen wij Nederlanders wel dat wij in zo’n prachtstad wonen? Wij wel. Jullie hierna ook.

Hoevaak kijk je nog naar alle bijzondere huisjes in Amsterdam? Tenzij je architect bent, hoogst waarschijnlijk te weinig. Omdat we weten dat je vaker naar je Facebook kijkt dan naar je voorgevel brengen wij het daarheen waar je het wel ziet. Dit zijn een paar van de bijzonderste huizen in Amsterdam.

Het oudste huis van Amsterdam
Zo’n 532 jaar geleden werd het huisje op de warmoesstraat gebouwd. De voorgevel, die rond 1800 tegen het huis aangebouwd werd, verbergt het houten huis uit 1485. Een bouwinstructeur die in 2012 in het pand op bezoek was herkende laat-middeleeuwse ornamenten in het gebouw en liet een stuk hout testen. Uit onderzoek bleek de bouwdatum van het gebouw.

Even een korte geschiedenis les. In de late middeleeuwen monde de Amstel uit in de zee. Om het land te beschermen werd een dam gebouwd. Rondom de Amstelmonding waar we nu westelijk de Nieuwendijk en oostelijk de Warmoesstraat kennen kwam een oever te liggen. Dit waren dan ook de eerste plekken waar rond de 13e eeuw huisjes gebouwd werden. Werd dit huisje dus op dat moment gebouwd? Nee wacht even. Het eerste huis werd niet in 1485 gebouwd. In 1452 brandde vrijwel heel Amsterdam af bij een enorme brand. De Oude Kerk overleefde de brand wel maar telt niet als woonhuis. Zo werd de warmoesstraat 90 het oudste nog staande huis in Amsterdam.

Zal nu wel een monument zijn dan! Nee hoor, Wamoesstraat 90 is gewoon een ruige gaybar: The Eagle. We durven met zekerheid te zeggen dat wij het enige land ter wereld zijn waar een historisch monument van 532 jaar oud gebruikt wordt als sexclub. Wat leven we toch in een bijzonder land.eagle-warmoesstraat oudste huis van Amsterdam

Het smalste huis van Amsterdam
Singel 7 is niet alleen het smalste huis van Amsterdam maar ook nog eens het smalste huis ter wereld. Met een gevel van nog geen meter breed is dit huis bijna net zo breed als zijn voordeur. Vooral de achterkant van het huis is opmerkelijk smal.

Het breedste huis van Amsterdam
Het Trippenhuis op de Kloveniersburgwal nummer 29 is het breedste woonhuis van Amsterdam, met een breedte van 22 meter. De welgestelde broeders Trip lieten het pand in 1660 bouwen.

De legende achter het ‘klein Trippenhuis’. Aan de andere kant van de gracht staat nog een Trippenhuis, maar dit maal wat kleiner (2.44 meter breed om precies te zijn). De legende achter het Klein Trippenhuis is dat de koetsier van een van de Trips bij het zien van het brede huis zei dat hij al blij zou zijn met een huis zo breed als de voordeur van zijn meester. En dat kreeg hij. De legende lijkt echter een fabeltje, het kleine huis werd in 1696 opgeleverd en tegen die tijd waren de Trip broers al overleden.

Het kleinste huis van Amsterdam
Over kleine huizen gesproken, Oude Hoogstraat 22 is niet het smalste maar wel het kleinste huis van Amsterdam. Met ongeveer 2 meter breedte en vijf meter diepte is dit huis een soort miniatuur van het typische Amsterdamse grachtenpand.

Waar geen ruimte is moet je ruimte maken. Tot 1733 stond er gewoon een pand met de naam ‘Koning David’ op nummer 20 & 22 van de Oude Hoogstraat. Toen dit pand afgebroken werd kwam er een nieuw pand in de plaats waarna er nog zo’n 10 vierkante meter overbleef. Als goede Nederlanders kon die grond natuurlijk niet onbebouwd blijven. De gemeente van Amsterdam bouwde op deze 10 vierkante meter gewoon nog een huisje, waarom ook niet toch?!

Voor 150 gulden per jaar had je dan ook wat. In 1742 huurde je het huisje voor zo’n 150 gulden per jaar. Het huis heeft nu twee verdiepingen en een vliering maar die zijn pas in de decennia later bijgebouwd. Het hele huis was destijds 1 verdieping van 10 vierkante meter, eigenlijk wat nu een vrij matige studentenkamer is dus.

Eerder zagen we al hoe een oud pand werd omgetoverd tot luxe loft in Amsterdam. Liever wat modernere kamers bekijken? Dit zijn de mooiste suites in Amsterdam.

Related Posts
Read More

Bewust ondergoed van bamboe

Ondergoed dat duurzaam geproduceerd wordt, van een materiaal dat oneindig verkrijgbaar is. Een utopie? Welnee: koop ondergoed van…