De schoorsteen is typisch zoiets waar je alleen over nadenkt als er iets mis mee is. Problemen met je schoorsteen kunnen erg vervelend zijn, dus als het even kan, wil je die voorkomen. Gelukkig kun je de meeste voorkomen met de juiste maatregelen.
1. Laat regelmatig de schoorsteen vegen
Via de schoorsteen verlaten schadelijke gassen je huis, die vrijkomen wanneer je de open haard aan hebt. Dat gaat het makkelijkst via een schoon rookkanaal, daarom is je schoorsteen vegen ook zo belangrijk.
Als je dit niet doet, verlaat die schadelijke rook dus minder makkelijk je huis. Maar er is nog een groot gevaar van een vervuilde schoorsteen. Onverbrande deeltjes blijven dan namelijk makkelijker achter in de schoorsteen, waardoor er kans op brand ontstaat.
Tip: als er toch iemand op het dak is voor de schoorsteen, kan deze gelijk de dakgoot schoonmaken!
2. Bekijk het eens van buiten
Aan de rook die uit je schoorsteen komt, zie je of de open haard op een goede manier brandt. Als je witte rook uit de schoorsteen ziet komen is het goed. Donkere rook is vaak een teken van een onvolledige verbranding. Bijvoorbeeld omdat het hout nog vochtig is, of omdat er te weinig luchttoevoer is.
Wanneer je donkere rook ziet is het dus verstandig om eens advies van een expert te vragen.
3. Hou het vuur goed aan
Voor een volledige verbranding is het belangrijk dat je vuur goed aan blijft. Door de hoge temperatuur blijven er ook minder resten achter in de schoorsteen. Die blijft daardoor schoner, waardoor je minder kans hebt op een schoorsteenbrand.
Gooi dus regelmatig een extra blokje hout op het vuur. Dat is beter dan een open haard die alleen maar zachtjes aan het smeulen is.
Tot slot
Hou bij het aansteken van je open haard rekenig met je omgeving. De rook is niet voor iedereen even prettig, vooral niet als je problemen met je ademhaling hebt. Steek de open haard daarom niet aan als het mistig is, de rook blijft dan lang hangen. Dat is ook het geval wanneer er weinig wind staat. Ook het hout dat je stookt is van invloed op de luchtkwaliteit in je omgeving. Stook daarom alleen droog en onbehandeld hout