Slim en voordelig je auto verzekeren doe je zo

Een autoverzekering afsluiten is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je het met minder geld moet doen. Zeker niet nadat je een zeer oud tweedehandsje op de kop had getikt. Een fijn vervoersmiddel, dat wel. Toch brengt zo’n autootje nog steeds de nodige kosten met zich mee. Zeker wanneer we kijken naar de autoverzekering. Hoewel we af en toe graag zouden willen is het bij de wet verboden om zonder te rijden. Daarnaast scheelt een autoverzekering veel kosten wanneer je onverhoopt bij een ongeluk betrokken raakt. 

Kortom, een autoverzekering afsluiten heeft zowel voor- en nadelen. Moet jij enorm op de kleintjes letten en past een dure autoverzekering niet binnen dit plaatje? Dan hebben we goed nieuws. Er zijn namelijk verschillende manieren om te besparen op de autoverzekering. Maar hoe vind je de goedkoopste verzekering? En hoe zorg je ervoor dat deze aansluit op jouw wensen én die van je auto? 

Vergelijken 

Als dit de eerste keer is dat je een autoverzekering afsluit, zal je het wellicht lastig vinden om een keuze te maken. Want waar let je op? 

Je kunt het afsluiten van een autoverzekering heel goed vergelijken met het regelen van de zorgverzekering. En dit is iets wat iedereen boven de 18 jaar in Nederland wel eens gedaan heeft. Je beschikt hierbij over een enorm breed aanbod en je moet vergelijken om de juiste (en goedkoopste) verzekeraar te vinden. Hierbij kun je gebruik maken van tientallen verschillende vergelijkingswebsites. Een kind kan de was doen. 

Voor het verzekeren van je auto geldt dit ook. Door het enorme aanbod beschik je als consument over een groot voordeel. Door te vergelijken sluit je namelijk altijd de beste deal. En net als bij het afsluiten van een zorgverzekering betekent dit niet dat je op eigen houtje tientallen verschillende verzekeringen naast elkaar moet leggen. Er zijn ook nu weer tig websites die jou hierbij kunnen helpen. En dat is hard nodig, want het zal je verbazen hoeveel keus er daadwerkelijk is! 

Let op de waarde van de auto 

Iedere automobilist is verplicht om zijn of haar auto minimaal WA te laten verzekeren. Je kunt dit nog uitbreiden naar WA beperkt casco (WA+) of een WA casco (allrisk) verzekering. Zodra je de verzekering upgrade, betaal je uiteraard ook meer premie per maand. Daarom is het belangrijk dat je vooral niet onder- of oververzekerd de weg op zult gaan. 

Bij het bepalen van de dekking moet je op de waarde van de auto letten. Over het algemeen wordt geadviseerd om nieuwe auto’s (tot circa 5 jaar) allrisk te verzekeren. Voor hele oude tweedehands barrels kun je echter beter voor enkel een WA verzekering kiezen, omdat het dan simpelweg niet rendabel meer is om deze uitgebreid te verzekeren. 

Claim niet iedere schade 

Beschik je over een WA+ of WA volledig casco verzekering en heb je onverhoopt toch schade gereden? Dan is misschien je eerste ingeving om deze direct bij de verzekeraar te claimen. Waarom ben je anders verzekerd? Toch is het verstandig om in eerste instantie zelf de schade te beoordelen. Hoe groot is deze en hoeveel zal het kosten om hem zelf te laten repareren? Wanneer je de schade claimt verlies je namelijk je no-claim korting. En bij kleine schades kan dit betekenen dat je premie hoger wordt dan de schade daadwerkelijk is. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Claim daarom niet iedere schade, maar bekijk eerst wat de voordeligste optie is. Zo weet je ook zeker dat je op de lange termijn nog van een voordelige autoverzekering profiteert. 

Related Posts