Een top 5 van de meest stijlvolle films ooit, deze moet je echt gezien hebben

We zetten films op om achterover te leunen en te genieten van een goed verhaallijn. Maar bekijk het eens van een ander perspectief, de wereld van film heeft veel meer te bieden, met name in de vorm van mannenkleding. Films zijn bepalend geweest voor de successen van grote hedendaagse merken. Daarbovenop hebben films de macht om trends uit het verleden nieuw leven in te blazen, of zelfs nieuwe trends te starten. Van Armani kostuums tot tropische shirts, hier is een lijst van de vijf meest stijlvolle films ooit.

 1. The Godfather Part II (1974)

Het eerste deel was al een meesterwerk op gebied van kleding, maar waarom dan het tweede deel? Deel twee leert ons een les over styling in maar liefst twee tijdlijnen. Robert DeNiro neemt ons terug naar de formele klederdracht van begin twintigste eeuw terwijl Al Pacino symbool staat voor elegantie in de jaren zestig. Met crimineel geld kun je fraaie pakken kopen.

2. Scarface (1983)

Nogmaals een gangster-film maar in een totaal andere setting, een zonovergoten Miami. Tony Montana (Al Pacino) vindt zijn weg naar de top, mede door zijn gelikte tropische outfits. Shirts met standaard de bovenste drie knoopjes los, flamboyanter kan niet. Leer van de jaren tachtig.

3. Léon: The Professional (1994)

Misschien wel de beste film uit de jaren negentig. Mathilda (Natalie Portman) gaat in de leer bij huurmoordenaar Léon (Jean Reno). Waarna ze het samen opnemen tegen de corrupte agenten en drugscriminelen van New York.

Destijds was Natalie Portman twaalf jaar, ja twaalf jaar met meer stijl dan wij ooit zullen hebben. Haar bob-lijn/pony kapsel in combinatie met een breed scala aan kleurrijke outfits. Tevens een inspiratie geweest voor een groot deel van de vrouwelijke hipsters en groei van vintage winkels. Kijk ook even naar Léon, een voorbeeld van een man die niet zoveel te zeggen heeft. Maar waarom zou hij? Zijn simpele outfit bestaande uit een zwarte trenchcoat, dubbel opgerolde muts en Jean Paul Gaultier zonnebril spreekt boekdelen. Deze film toont een contrast waar je intens blij van wordt, zeker een aanrader.

4. Fight Club (1999)

Fight Club luidde de 21e eeuw in. Alles kwam hier bij elkaar en werd een mengelmoes van globale trends. Nu kunnen we goed lachen om de foute leren jassen en macaroni kapsel van Justin Timberlake of de enorme nep-bont jassen van Nelly maar er bloeide wel degelijk iets. Hoe fout het ook was, het was een geval van vallen en opstaan. De wereld had deze experimentele fase nodig om verschillende (ethnische of subculturele) trends te kunnen combineren.

Tyler Durden (Brad Pitt) is hier het beste voorbeeld van. Hij draagt een rode leren jas die je vader waarschijnlijk ook droeg maar waarvan je niets wist omdat dat nog steeds een geheim moet blijven. Die zonnebril, die.. naja.. die zie je nog wel eens op het hoofd van Duitse toeristen op de veerboot naar Vlieland.

Deze film leert ons dat anti-fashion, mits verantwoordelijk wordt gebruikt, ook stylish kan zijn.

5. Drive (2011)

Oprecht, alles hier is perfectie. Bijna moeiteloos is Drive één van de meest stylish films ooit. De film is geschoten op een retro-manier met inspiraties uit de jaren tachtig. De setting is een neon verlichte Los Angeles. De shots van L.A. alleen al zijn goud waard, maar we krijgen ook een style lesje. We zien Ryan Gosling rondrijden met een tandenstoker in de mond en leren racehandschoenen. Zijn outfit bestaat uit een bomberjack van satijn met een gele schorpioen op de rug. Daaronder draagt hij een indigo Acne broek met leren boots. Wederom een game changer.

Nog één keer een hommage aan Gosling’s bomberjack in Drive, een zilveren -uit de jaren vijftig geïnspireerde- Koreaanse bomberjack van satijn.

Related Posts