Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets is een fiets met een elektromotor. Deze elektromotor ondersteunt je bij het fietsen. Een elektrische fiets komt vooruit door de combinatie van deze elektromotor en spierkracht. De fiets bevat een accu die oplaadbaar is middels een stekker. 

Wat zijn de voordelen van een elektrische fiets?

  • Een elektrische fiets of e-bike zorgt voor extra ondersteuning bij het fietsen. Dit zorgt ervoor dat je minder inspanning hoeft te leveren dan op een reguliere fiets zonder accu. Daarnaast ga je harder en ben je sneller op de plek van bestemming.
  • Een elektrische fiets heeft verschillende standen waarop je deze kunt instellen. Wil je een rustig toertochtje maken zet deze dan op een eco-stand. Deze stand zorgt voor de nodige ondersteuning maar beperkt wel het gebruik van de accu. Hier moet je zelf wel iets meer inspanning leveren dan bijvoorbeeld de turbo-stand. Met deze stand wordt de capaciteit van de accu volledig benut en hoef je minder inspanning te leveren.
  • Je kan de fiets eenvoudig opladen omdat de accu vaak los te maken is van de fiets. Tegenwoordig kun je op belangrijke locaties bij fietsroutes vaak ook je fiets opladen.

Wat zijn de nadelen van een elektrische fiets?

  • Een elektrische fiets gaat een stuk harder dan een reguliere fiets. Het is belangrijk om je dat te beseffen. Op een normale elektrische fiets hoef je geen helm op. Op een speed-pedelec of high speed e-bike is een helm wel verplicht omdat deze in Nederland onder de snorfietsen valt. 
  • Een elektrische fiets is zwaarder dan een fiets zonder accu. Raakt onderweg je accu leeg? Dan zul je meer inspanning moeten leveren om op je bestemming te komen. Gelukkig geeft een elektrische fiets aan hoe lang je kunt fietsen op een accu en kun je uitrekenen of je thuis of onderweg de accu moet opladen voor vertrek.
Related Posts