Welke motorverzekeringen zijn er? En welke past bij jou?

Op het moment dat je een motor aanschaft en het kenteken op jouw naam zet, moet je in Nederland verplicht een motorverzekering met Wettelijke Aansprakelijkheid afgesloten hebben. Dit is de bekende W.A verzekering die je misschien ook wel kent van het autorijden. Dit is de meest basis versie van een verzekering. Maar er zijn uiteraard meer soorten verzekeringen beschikbaar. Wij zetten ze even allemaal op een rijtje voor je zodat je weet welk verrekening het beste bij jouw motor past.

De Wettelijke Aansprakelijkheid (W.A.) verzekering

Zoals we net al aangaven is het dus voor iedereen die een auto of een motor rijdt verplicht om een W.A. verzekering te hebben. Deze schade dekt namelijk alle schade die jij aan anderen toedoet. Dit houdt in dat als je een ongeluk veroorzaakt de andere persoon sowieso verzekerd is voor de schade die door jou is aangedaan. En dit werkt dus ook andersom, rijdt iemand jou aan, dan wordt jouw schade altijd vergoed. De schade aan je eigen motor wordt daarentegen niet vergoedt. Deze kosten komen allemaal op jezelf.

Beperkt Casco

Wil je toch ook verzekerd zijn voor schade aan je eigen motor? Dan heb je de iets uitgebreidere W.A. + Beperkt Casco motorverzekering nodig. Let op, deze verzekering vergoedt nog steeds niet de schade aan jouw eigen motor als je die zelf hebt veroorzaakt. Wat deze verzekering wel dekt is schade na storm, brand diefstal en schade aan motor die je niet zelf hebt veroorzaakt. Als je alles gedekt wilt hebben dan heb je toch een nog iets uitgebreidere verzekering nodig.

Volledig Casco

Als je een dure motor hebt die je echt volledig verzekerd wilt hebben, dan is Volledig Casco wat je nodig hebt. Met deze motorverzekering ben je volledig gedekt voor alle schade die je motor kan oplopen, inclusief de schade die door eigen toedoen is ontstaan. Dit is uiteraard wel de meest prijzige variant van de mogelijke verzekeringen.

Welke dekking past bij jou?

Dit hangt geheel af van de motor die jij hebt of gaat aanschaffen. Als je een gloednieuwe Harley Davidson van €20k uit de showroom meeneemt, dan doe je er wel verstandig aan om de een Volledig Casco verzekering af te sluiten. Rijd je op een customised cafe racer rond, die wel wat waard is, maar niet de hoofdprijs, dan neem je bijvoorbeeld de Volledig Casco. Rijd je rond op een oude motor die niet heel veel meer waard is en ook niet populair is onder de dieven, dan kan je prima af met een W.A. verzekering.

 

Related Posts