6 vaardigheden die het waard zijn om te leren

Vaardigheden eigen maken doe je niet zomaar. Hier gaat tijd, energie en oefening in zitten. Maar deze vaardigheden zijn de moeite waard omdat ze jou het leven een stuk makkelijker maken. Kies de skills uit die bij je passen en focus je daarop. Dit zijn de vaardigheden die het waard zijn om te leren:

1. Je slaapritme verbeteren

Er bestaat een grote kans dat jij je in het volgende kan vinden. Je staat moe op en denkt vanavond ga ik op tijd naar bed. Eenmaal in bed besluit je om Netflix nog even aan te zetten, vooruit nog één aflevering, ah eentje kan nog wel. Voor je het weet ben je weer minimaal twee afleveringen verder en je wekker gaat weer op tijd af.
Zet voortaan je wekker op het moment dat je met jezelf hebt afgesproken om te gaan slapen en doe dit ook. Zo slaap je optimaal, ben je fitter en alerter. Het gaat niet vanzelf en je moet discipline hebben, maar baat heb je er zeker bij.

2. Time management

Plannen is vaak het probleem niet, maar het houden aan die gemaakte planning wel. Toch levert het je veel op als je je ook houd aan je gemaakte planning. Je houdt zeeën met tijd over waarin je lekker kunt ontspannen en dingen voor jezelf kunt doen.
Hier komt wederom veel discipline bij kijken, maar je kunt het jezelf makkelijker maken door een beloning in het vooruitzicht te stellen wanneer je je die dag aan je planning hebt gehouden. Het wordt steeds makkelijker naarmate je het vaker is gelukt.

3. Om hulp vragen

Je kunt niet alles alleen, ook al denk je zelf vaak van wel. Daarom is het waardevol om een ander om hulp te vragen en nee dit is geen teken van zwakte! Benut de kwaliteiten en vaardigheden van mensen waar nodig. Op deze manier bereik je meer dan wanneer je alles zelf wil doen.

4. Positief denken over jezelf

Positief zijn over jezelf is de eerste bouwsteen van zelfvertrouwen. ‘Dit kan ik niet’ en ‘Dit vind ik lastig’ zijn gedachten die je moet bannen. Denk in plaats hiervan op de Pippi Langkous manier: ‘Dit heb ik nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Je merkt op en den duur dat je veel makkelijker door het leven gaat en minder angst hebt.

5. Luisteren uit interesse

Luisteren kan iedereen, maar echt horen wat iemand vertelt is iets heel anders. Leef je in de ander in wanneer hij of zij iets vertelt. Je weet hierdoor ook beter te reageren op de ander waardoor jullie gesprek waardevoller wordt en minder oppervlakkig.

6. Weten wanneer je wat moet zeggen

Over alles heb jij een uitgesproken mening en deze deel je graag. Maar soms is het een meerwaarde om dit niet te doen of op een later moment. Men ziet je zo minder als een flapuit en je kan je mening nog eens overdenken na de standpunten van de ander.

Related Posts