Je hoort het de laatste tijd steeds vaker: we zijn verslaafd aan onze smartphone en we willen er van af. Logisch, want het is super stressvol dat we altijd overal bereikbaar zijn en met van-alles-en-nog-wat geconfronteerd worden.
Om te kijken of we ook zonder kunnen deed een techniekfilosoof onderzoek onder zijn studenten: 7 dagen afkicken. Je denkt misschien dat een weekje niet zoveel uitmaakt maar de resultaten waren schrikbarend. De studenten ervaarden onder andere:
- Een betere nachtrust
- Meer bezig met de mensen in hun directe omgeving
- Efficiënter aan het werk
Daarbij zeiden studenten ook dat andere mensen hun een ‘aangenamer’ persoon vonden zonder telefoon. Niet verbazend ook want niemand vind het leuk om genegeerd te worden door iemand die met zijn smartphone bezig is.
Hoe zijn we verslaafd geworden?
Het klinkt gek een smartphone verslaving maar dat is het niet. Verslavingen zijn gebaseerd op hormonen en er is bewezen dat het notificatie signaal van je telefoon zorgt voor dopamine aanmaak in je hersenen (dopamine is het stofje waardoor je blij bent). We kunnen er eigenlijk niet zoveel aan doen dus dat we verslaafd zijn geworden!
Oke fijn, maar hoe kom ik er vanaf?
Laten we eerlijk zijn, een weekje zonder telefoon is een leuk experiment maar in de praktijk is het op de lange termijn niet haalbaar. Er is zelfs een woord voor onze angst zonder telefoon ‘Nomofobie’ (No mobile fobia, geen grap dit is een psychologische aandoening die 99% van ons heeft). Dus hoe stoppen we het?
- Sociale apps (whatsapp, facebook) blijken verslavender dan algemene apps ( Youtube, nieuws) – minder facebook checken, meer tsom.nl.
- Veelvuldig onnodige gebruik of alleen in noodzaak – De bustijden opzoeken is noodzakelijk, uit verveling naar je homescreen staren is onnodig.
- Bewust gebruik in plaats van automatisch – Weet voor jezelf wanneer je je telefoon gebruikt en wanneer niet. Stop hem in je tas bijvoorbeeld.
- Maak dopamine aan op andere manieren – Sporten, lachen, eten en seks. Meer heb je ook niet echt nodig toch?
De ‘aanhouder wint’ mentaliteit
Iedereen die wel eens een ‘alcoholvrije-week’ heeft geprobeerd weet dat het wel lastig is om zo’n afkick proces ook echt vol te houden. Net als bij drank- en drugverslavingen is je omgeving super belangrijk. Zitten al je vrienden op hun smartphone tijdens de lunch dan is de kans groot dat jij hem er ook bij pakt. Om het echt te laten slagen is het het best als je zorgt dat al je vrienden ook mee doen, is ook gelijk weer extra motivatie.
Bron: Mens en Gezondheid
Er komt steeds meer awareness voor het gevaar van mobiele telefoons in het verkeer. Wij kregen deze week een