Tech Talk | HTC U11 de telefoon waarin je kunt knijpen

Ooit was HTC de koploper met de eerste Android smartphones ter wereld. Tegenwoordig valt het allemaal wat tegen voor de Taiwanese mobieltjes makers en veel mensen wijzen daarbij meteen op de camera kwaliteit van de telefoons. Nu zijn ze met een nieuw model klaar om de markt weer te domineren: de HTC U11. Wij hebben hun nieuwe trots vast even grondig voor je bekeken.

Het eerste wat direct opvalt is dat de smartphone strak ontworpen is en wat aan de grote kant (5,5″ scherm in vergelijking met de 5,2″ van de HTC 10). Maar juist dat vinden we wel lekker met alle media die tegenwoordig afspeelbaar is op smartphones. Met een nieuw besturingssysteem is de smartphone ongekend snel en biedt hij zijn gebruikers een unieke grafische ervaring in combinatie met een sterke batterij. HTC probeert vooral hun come-back te garanderen door hun nieuwste techonology; Edge Sense. Door te knijpen in je telefoon krijg je toegang tot nieuwe mogelijkheden.

Even voorstellen
De nieuwe HTC draait op Android 7.1 Nougat en wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 835 chip. Deze chip is momenteel de snelste chipset van de fabrikant dus dat belooft wat. Net als de Nokia 8 komt de HTC met 4GB werkgeheugen en 64GB opslag geheugen (inclusief SD-kaart uitbreid optie). De U11 heeft een IP67-gecertificeerde waterdichte behuizing waarmee de telefoon een half uur lang een meter onder water gehouden kan worden. Het glimmend glazen design verandert van kleur met verschillend lichtinval. Ook uniek: hij is verkrijgbaar in dualsim. Het nieuwe model kost je zon’n €749 en valt dus in de premium smartphone klassen.

Hoogste DxOMark score ooit
Dat HTC ooit afgerekend werd op zijn camera kwaliteit kan je je haast niet meer voorstellen. Met de nieuwe HTC hebben zij de hoogste DxOMark score ooit gegeven aan een telefoon camera verkregen.

Een fotostudio in zakformaat
Is hij dan ook echt zo goed die camera? Ja. Hij is uitgerust met UltraSpeed Autofocus, een 12-megapixel camera met een f/1.7 diafragma en optische beeldstabilisatie. Ook de camera is bestuurbaar via de Edge Sense functie, al kunnen je ‘knijpfoto’s’ wel wat onscherp zijn door de beweging van het knijpen. Het multi-assysteem zorgt voor perfect gestabiliseerd beeld en ontneemt ruis waardoor de details in het beeld nog beter naar voren komen als voorheen. Daarnaast is de witbalans verbeterd en zorgt de nieuwe HDR-boost voor groter belichtingsbereik zonder ook maar enige vertraging te hebben. Met de pro-modus krijg je het gevoel geven alsof je een fototoestel in zakformaat bij je draagt. Je kan de witbalans, belichting, iso, sluitertijd en focus handmatig aanpassen en je kan er zelfs voor kiezen foto’s in RAW-formaat te schieten voor betere nabewerking. In gebruik heeft de camera af en toe de neiging wat te over corrigeren qua belichting dus vooral in het donker zijn de foto’s soms wat overbelicht. De selfie-camera heeft een resolutie van 16 megapixel en geeft goed details. Bij filmen heeft de U11 nog wel een vette functie: je kan inzoomen op een bepaald punt en dan wordt dat geluid versterkt opgenomen. Perfect voor in openbare ruimtes maar wel jammer dat je visueel dus ook moet inzoomen.

www.youtube.com/watch?v=BpWq5qxW3gk

Knijp jezelf door het leven
Wat kan je met de Edge Sense functie allemaal doen? Je kunt zelf instellen welke apps je kan openen doormiddel van deze functie. Denk aan Google Assistant, Twitter, Pinterest, Facebook. Wat in het dagelijks leven vooral handig is is voice berichten opnemen die de U11 makkelijk omzet naar tekstberichten. Ideaal als je onderweg bent en niet kan typen maar toch genoodzaakt bent te antwoorden. Een andere toepassing die wij konden bedenken is doormiddel van de knijpfunctie gemakkelijk foto’s te maken onder water. Omdat een touchscreen vaak niet goed werkt onderwater (of zelfs al in een heftige regenbui) zou dit nog wel eens handig kunnen zijn. Of het nou hét verkooppunt van de U11 moet zijn weten we niet maar we zien er wel mogelijkheden in.

Gepersonaliseerd geluid op je eigen gehoorstructuur
Niet verbazend is dat HTC weer flink uitpakt qua audio. De telefoon zelf heeft Hi-Fi BoomSound-speakers met een tweeter aan de bovenzijde (voor de hoge en midden tonen) en een woofer onderaan (voor diepere bastonen). Daarbij ontvang je bij de HTC U11 Usonic Adaptieve oortjes die er voor zorgen dat je helemaal in je eigen zone zit. De actieve demping zorgt ervoor dat je geen last hebt van omgevingsgeluiden en past zich automatisch aan aan wat er om je heen gebeurd. Wat deze oordopjes nog specialer maakt is dat ze worden ingesteld op je eigen gehoorstructuur; er wordt een scan gemaakt van de binnenkant van je oor en het geluidsprofiel wordt daarop aangepast. Zo wordt voor iedere gebruiker de beste luisterervaring gecreëerd.

www.youtube.com/watch?v=vbC4q_2nq5I

Even snel de nadelen op een rijtje
Zelf vinden we de nieuwe HTC echt een high-end product maar er valt natuurlijk altijd wat te klagen. Zo heeft de U11 geen 3,5mm-jack (de standaard ingang voor oortjes) waardoor je alleen hun geleverde oortjes kan gebruiken en we vragen ons ook af hoe het dan werkt met een AUX-kabel (voor in de auto bijvoorbeeld). Daarbij gebruik je dus dezelfde ingang voor oortjes als voor opladen dus dat kan niet tegelijk meer. Qua design is het een van de weinige nieuwe modellen die niet randloos is en het model is bijna net zo groot als de Samsung Galaxy S8+ terwijl dat model een 6,2″ scherm heeft.

Kopen dus?
De U11 is zeker een goed staaltje kwaliteit. Hij heeft eigenlijk alles wat de concurrenten in zijn prijsklasse ook hebben met nog wat leuke extras zoals de camera, de knijpfunctie en het audiosysteem. Of het HTC die come-back gaat geven moeten we nog zien, maar wij vinden hem leuk.

Toch liever een Fins speeltje? Nokia is ook net met zijn nieuwe parade paardje op de markt gekomen: De Nokia 8.

 

Bron: HTC

Related Posts