Als jij iemand bent die gek wordt van het regenboog wieltje. Als jij iemand bent die niet van traag houdt maar ook niet van geld uitgeven, dan is dit artikel voor jou!
“OMG wat is die traag” is iets wat je binnenkort niet meer hoeft te zeggen.
Stap 1: Update dat ding
Ja ik weet het, die melding is echt facking vervelend. “Je Mac moet update….” Jaaa dat weet ik nu wel. Als je dit doet, zal je Mac echt een stuk sneller en veiliger zijn (kan je eindelijk die conspiracy theorie sticker van je webcam plukken. Want wees nou eerlijk, zo boeiend ben je nou ook weet niet voor de overhe… *kuch* Illuminati).
Stap 2: Ruim je computer eens op is iets wat je moeder niet snel tegen je zou zeggen, maar wij wel.
De meest eenvoudige stap die je kunt zetten om een oude Mac weer sneller te maken, is het verwijderen van al die foto’s van je ex, Word uit 2003 en de natuurfilms die je in een mapje “Schoolprojecten” bewaart. Als je net als ons te lui bent om dit te doen gebruik dan Cleanmymac, een top app die al dit werk voor je uit handen neemt. Als je toch besluit om al je kleffe ‘Venetië 2010’ foto’s te bewaren gebruik dan The Cloud Dummy of een ander Cloud programma.
Stap 3: schijf controleren
Net als jij kan je schijf in je Mac oud worden. Dit kan ervoor zorgen dat hij traag wordt, waardoor jij straks weer zit te vloeken in je favoriete hipster koffie spot. Om dit te voorkomen ga je als volgt te werk:
- Open in Hulpprogramma’s het Schijfhulpprogramma.
- Selecteer in de linkerkolom de juiste schijf. Dit is meestal Macintosh HD.
- Klik daarna linksboven op Schijf-EHBO. Het programma gaat nu de schijf controleren op problemen.
- Als er fouten zijn geconstateerd, dan wordt een poging gedaan om ze te herstellen. Let op: dit proces kan even duren.
Heb je een oudere Mac (vóór El Capitan) dan moet je handmatig een knop aanklikken om de schijfbevoegdheden te herstellen.
Als deze tool zegt dat het niet te herstellen is, ga dan naar stap vijf.
Stap 4: Meer werkgeheugen = meer doen
Ben jij het soort persoon dat nog drie versies van je school presentatie van vorige maand heeft openstaan? Ben jij door een jungle van tabbladen aan het zoeken naar dat ene dingetje? Dan is deze tip wat voor jou! Door je werkgeheugen uit te breiden, kan je simpelweg veel meer doen!
Soms kun je het werkgeheugen van een Mac zelf uitbreiden. Dit kun je bij Apple laten doen, maar verstandiger is om zelf geschikt werkgeheugen voor jouw Mac te kopen omdat dit simpelweg een stuk goedkoper is. Hoe makkelijk het gaat is afhankelijk van jouw type iMac of MacBook.
Om te zien hoeveel werkgeheugen jouw Mac heeft en of er nog ruimte is voor uitbreiding volg je onderstaande stappen:
- Klik op het Apple-logo linksboven.
- Vervolgens klik je op Over deze Mac en daarna het tabblad Geheugen.
- In dit scherm zie je hoeveel werkgeheugen er op dit moment geïnstalleerd is en zie je hoeveel geheugensleuven er eventueel nog vrij zijn.
Bij het zoeken naar geschikt werkgeheugen moet je wel opletten welk type werkgeheugen geschikt is voor jouw Mac en wat de maximale hoeveelheid is. Via deze pagina kun je zien welk geheugen voor de verschillende iMac-modellen geschikt is, terwijl deze pagina bedoeld is voor MacBook Pro-gebruikers. Mac-mini eigenaren moeten deze pagina raadplegen.
Op deze pagina’s vind je ook instructies voor het uitbreiden van je werkgeheugen. Let er wel op dat je bij sommige modellen het werkgeheugen niet kunt uitbreiden, zoals de MacBook Air en MacBook Pro met Retina-display. Voor sommige 21,5-inch iMac-modellen zal je voor het uitbreiden van het werkgeheugen moeten aankloppen bij een Apple Store of Apple-serviceprovider.
Stap 5: Vervang je harddisk door een SSD
Een Mac uit 2008 kan nog prima voor jouw hippe activiteiten worden gebruikt, maar ik zou hier wel even een SSD in laten zetten. Ik kan je nu gaan vervelen met allerlei technische verhalen over wat een SSD is, maar daar heb je helemaal geen tijd voor, dus hou ik het simpel. SSD = Snel! En omdat ik je dat vertel moet je het dus maar geloven. Ik bedoel kom op, ik ben degene die hier een heel artikel over schrijft, niet jij! Via YouTube zijn er video’s te vinden die je uitleggen hoe je stap voor stap je Mac kunt opmaken om je harddisk te vervangen. Zelf last van trillende handjes? Schakel dan een expert in.
Stap 6: Sluit je apps goed
Als je op het kruisje drukt van een app denk je vaak dat die gesloten is, niet is minder waar. Op taakbalk zie je dan nog steeds een wit stipje staan onder een app! Found it? Dat betekent dat je app nog niet echt gesloten is en dit maakt je Mac traag. Om dit te verhelpen moet je rechts klikken op je app icoontje en dan op stop drukken!