Allergisch voor sporten? Dat bestaat dus echt!

Soms is het geen excuus, het is zelfs dodelijk.
Joe O’Leary ging uiteten met zijn ouders rond acht uur. Hij at een pizza met tomaat en pepers. Na het eten ging hij richting de sportschool en stapte op de crosstrainer. Na ongeveer een half uur begon hij zich raar te voelen. Zijn ogen werden waterig en hij kreeg moeite met ademhalen. Toen hij zich omdraaide om in de spiegel te kijken merkte hij dat zijn ogen samen met elk deel van zijn gezicht waren opgezwollen.

O’Leary werd met spoed naar de eerste hulp gebracht. Daar kreeg hij steroïde en antihistaminicum (allergie-remmers) toegediend. Alles wees uit op een allergische reactie, echter was dit niet van alleen het eten: het lag aan de combinatie van voedsel en sporten. Hij kreeg de diagnose inspanningsafhankelijke anafylaxie. Dit betekent dat de reactie van een allergeen alleen voelbaar is bij intensieve inspanning, zoals bij de sportschool.

Het is zeldzaam, maar niet ongewoon.
Het is bekend dat 50 op de 100.000 mensen hier last van hebben. Onderzoekers en dokteren weten nog steeds niet wat de oorzaak is.

Maar met welk voedsel moet men oppassen? Dat verschilt, de meest voorkomende allergische reacties komen van tomaten, noten, vis, koeienmelk, rundvlees, kippen/kalkoenvlees, varkensvlees, slakken en paddestoelen.

Er zijn een aantal symptomen waar je op moet letten: jeuk, blozen, netelroos, misselijkheid, overgeven, diarree of een lage bloeddruk. Mocht dit ooit gebeuren tijdens het sporten, zoek dan zo snel mogelijk naar een EpiPen.

Bron: Popsci

Lees ook even ons artikel over de type mensen die je in elke sportschool tegenkomt

Related Posts