Eberhart van der Laan, bedankt voor Amsterdam

Donderdagavond 5 Oktober is onze burgemeester Eberhard Van der Laan overleden. Hij was de burgemeester die Amsterdam samenbracht en steunde. Hij maakte Amsterdam lief.

In 2010 werd Van der Laan de burgemeester van Amsterdam. Vanaf die tijd is hij voor Amsterdam geweest wat Amsterdam voor ons is: vertrouwd, gezellig en leerzaam. Dit zijn de lessen die we van de burgemeester geleerd hebben:

Jong geleerd is oud gedaan
Toen Van der Laan jong was was hij al betrokken bij het creatief oplossen van problemen. Bij de krakersrellen in Amsterdam werden demonstranten vaak verdreven door de ME, met geweld en chaos. Van der Laan overtuigde hij de wethouder om de panden op te kopen en zo de bewoners te houden. Ook bij Ajax was hij van jongs af aan betrokken. Daardoor wist hij als geen ander hoe hij met de fans om moest gaan. Hij werd gerespecteerd en begrepen en zo niet dan ging hij er met humor mee om.

“Ik wil jullie er wel aan herinneren dat ik al een seizoenskaart had toen jullie allemaal nog naar Sesamstraat keken in jullie pyjamaatjes”

– Van der Laan

Wij zijn Nederland. Met zijn allen.
Door zijn geschiedenis bij de PVDA was Van der Laan betrokken bij elke groep in de bevolking. Hij begreep wat het was om mensen bij elkaar te brengen en was van alle markten thuis. Hij zette zich in voor de minderheid en probeerde compromissen te vinden bij zaken die het land leken te scheiden. Bijvoorbeeld de zwartepietendiscussie (2013) waar Van der Laan speelde als bemiddelaar en tot een compromis kwam met een intocht met de nieuwe hervormde pieten.

“Van der Laan kon met alle bevolkingsgroepen overweg. Hij was een autoriteit in de goede zin van het woord”

– Voormalig burgemeester Cohen.

Zo kan het dus ook zijn

Hij kwam langs, praatte met de mensen persoonlijk, ging discussies aan wanneer hij wilde en was betrokken. Na 7 jaar weten we het, zo kan het dus ook. Dit worden grote schoenen om te vullen.

 

Ajax van der laan

In zijn afscheidsbrief aan Amsterdam schreef hij: “Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. Zorg goed voor onze stad en voor elkaar. Vaarwel.

Bron: NOS

Related Posts