Op deze 3 plekken eet je de beste friet van Amsterdam

In een krantenknipsel uit 1912 is te zien dat de eerste friet in Amsterdam verkrijgbaar was op de Nieuwendijk. Sinds het debuut van dat goudgeel gebakken aardappeltje is er veel veranderd in onze eetcultuur. Bij de meesten zaken waar je terecht kan voor een portie friet hebben ze last van ranzig frituurvet, slappe patatten en een sfeer die je associeert met een slechte döner zaak na drie uur s’ nachts. Een lekkere portie gefrituurde aardappelen heeft tegenwoordig dus niet meer de reputatie die het vroeger had. Gelukkig zijn er nog een paar plekken waar je terecht kan voor een heerlijke zak patat, waar het wel nog een culinaire beleving is. Laten wij ze nou net voor je op een rijtje gezet hebben!

De Frietsteeg
De Frietsteeg is te vinden in een klein zijstraatje van de Spuistraat (Heisteeg 3), en in het brughuisje op de hoek Stadionkade/Parnassusweg in Amsterdam Zuid. Ze verkopen vers gesneden friet in goede grote porties. De buitenkant van deze friet is goudbruin en knapperig, de binnenkant perfect zacht. Elke dag vers en te combineren met maar liefst 21 verschillende soorten sauzen.

Vlaams Friteshuis Vleminckx
Er is waarschijnlijk geen enkele gids in Amsterdam die niet langs Friteshuis Vleminckx komt, dus een ‘geheime plek’ is het niet te noemen. Maar als je niet weet waar het zit, loop je er gemakkelijk voorbij. Toeristen, Amsterdammers en vrijwel alle anderen frietliefhebbers zullen het met ons eens zijn: Vleminckx’s friet, net als hun mayonaise, is geweldig. Daarbij is niks zo Vlaams als een bordje met ‘price not includes saus’. Wij vinden het heerlijk.

Par Hasard
Sinds de opening in 2014 heeft deze zaak laten zien dat friet meer in zijn mars heeft dan ooit gedacht. De friet en snacks van Par Hasard kun je mee naar huis nemen, maar kunnen ook gegeten worden in de zaak onder het genot van glas wijn, een biertje of zelfs champagne. Ja, dat staat echt op de kaart: Friet met champagne. Moet je gewoon een keer proberen! Deze comfortabele friettent is duidelijk geïnspireerd door zijn Franse en Belgische tegenhangers en maakt friet eten een ervaring als nooit tevoren.

Related Posts