Is Cola Light echt zo schadelijk? Wij zochten het eens en voor altijd uit

Jonathan Klaassen is een no-nonsense diëtist van 27 jaar oud en hij noemt zichzelf een bron van verlichting in een wereld van voedingshypes. Met argusogen bekijkt hij voeding en hypes rondom voeding en duikt vervolgens de wetenschappelijke literatuur in. Vervolgens schrijft hij artikelen op zijn blog of hij dropt informatie op zijn instagram. Geen libelle praatjes, geen uit de duim gezogen verhalen, nee, no-nonsense artikelen met oog voor kwaliteit en verdieping. Waarom doet hij dit? Zijn bescheiden missie is om enigszins orde te scheppen in de schimmige wereld van voeding.

Drink gerust een cola-light
Soms geven we de schuld aan iemand, terwijl het vonnis onschuldig zou moeten zijn. De zoetstof aspartaam is zo’n gevalletje. Deze zoetstof wordt bijvoorbeeld in cola-light gedaan zodat er geen suiker nodig is. Helemaal awesome, cola’tjes tikken zonder suiker binnen te krijgen, weer wat dichter bij een sixpack. Echter krijgt aspartaam een hoop modder over zich heen. Nu zijn we bang. Harstikke zonde, een cola’tje light drinken kan gewoon, kom je prima mee weg. Diëtist en blogger Jonathan Klaassen vertelt je waarom.

cola-light-3

Wat is aspartaam eigenlijk?
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die 200 keer zoeter is als suiker en zo goed als geen calorieën bevat. Handig, nu kan er cola gemaakt worden zonder suiker, waardoor geen calorieën én waardoor eerder bij die sixpack. Tel uit je winst. De Europese Unie heeft vooraf de stof nog even onderzocht om de veiligheid ervan te garanderen. Iets dat niet over één dag ijs gaat overigens en ook niet is onderzocht door jongens van de straat. Nee, keihard onderzoek gedaan door wetenschappers met als resultaat dat de stof veilig is verklaard en gebruikt mag worden als e-nummer E951.

Om het zekere voor het onzekere te nemen heeft de Europese Unie ook nog een ADI (aanvaardbare dagelijkse inname) vastgesteld. Dit is een hoeveelheid die je je leven lang kunt binnenkrijgen zonder dat het schadelijk is. Bij aspartaam komt dit neer op een luttele 40mg per kilogram lichaamsgewicht. Dit komt neer op ongeveer 4 tot 6 liter cola-light of andere light-frisdranken per dag! Een beste kluif om dat binnen te krijgen…

Wat beweren boze tongetjes?
Aspartaam is spreekwoordelijk de lul vanwege verhalen die er de ronde gaan. Het zou kankerverwekkend zijn, de groei van hersentumoren stimuleren, het zenuwstelsel zou aangetast worden en het hongergevoel stimuleren en nog vele andere verhalen waarbij de kern is dat het puur vergif is waarbij vergif een understatement is..

cola-light-6

Maar wat zegt mijn geliefde wetenschap?
Het vreemde aan deze beweringen is dat er geen enkel maar dan ook geen enkel bewijs hiervoor is. Lariekoek met hoofdletters. Zoals we dat in de wetenschap zeggen, er is onvoldoende bewijskracht om dit te kunnen zeggen. Als er één zoetstof is die veelvuldig is onderzocht en veilig is dan is het aspartaam wel. Er is geen link met het ontstaan van kanker, een relatie met aantasting zenuwstelsel? Nee hoor! En ook stimuleert het niet het hongergevoel. Grootschalige onderzoeken komen ook tot die conclusie en in 90 landen wordt aspartaam veilig verklaard. Het vonnis is dus onschuldig. Geloof je me niet? Check dan even mijn bronnenlijst.

Oke, één uitzondering dan..
Na het nemen van aspartaam wordt de stof gehydrolyseerd (afgebroken) tot de aminozuren fenylaline en asparagingezuur en daarnaast de stof methanol. Stoffen die het lichaam zelf aanmaakt en schadelijk mag je ze niet noemen. Uitzondering hierop is PKU-patiënten. Voor deze groep mensen kan de stof fenylaline wat minder verstandig zijn. Ze kunnen het aminozuur niet goed omzetten met als gevolg hersenbeschadiging. Echter gaat dit om een heel klein percentage van de bevolking. Voor de rest is er geen vuiltje aan de lucht.

Oké én cola-light bevat niks nuttigs..
Hoewel de aspartaam in cola-light niet schadelijk is bevat het verder absoluut geen nuttige voedingsstoffen. Door het drinken van cola-light krijg je dus geen belangrijke voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Gezondheidsvoordeel zal het je dus niet gaan geven. Maar dat het schadelijk zou zijn dat is onzin. Binnen normaal gebruik is er niks aan de hand.

Conclusie
Een cola’tje-light drinken kan geen kwaad. Angstig zijn is zonde..

PS
Naast aspartaam zijn er ook andere zoetstoffen die gebruikt wordt als vervanging van suiker. Zijn deze veilig? Ja, deze zijn veilig. Hoe weet ik dat? De literatuurt spreekt boekdelen. Check wederom mijn bronnenlijst.

Hier vind je mijn complete bronnenlijst.

Cheers,

Jonathan Klaassen

 

Related Posts