Column | Vast roesten in jezelf

Het is het engste wat er is, want je merkt het niet.
In de loop van je leven leer je jezelf allerlei maniertjes en handigheidjes aan die je helpen in wat het ook is dat je aan het doen bent. Je creëert een shell om je heen. Ook wel je schild, of een dikke huid genoemd. Ik zie dit graag als een soort bepantsering, jouw stalen geraamte. Een harde buitenkant die sterk in elkaar is gelast en stevige hoeken en punten bevat, met extra bouten goed verstevigd. Binnen in deze stalen constructie zit jij, veilig achter de weg-fuif mogelijkheid van jouw aangeleerde maniertjes. Jij zelf bent in mijn idee het losse en weke gedeelte van jezelf. Het beweegbare innerlijk, de zachte binnenkant, een klotsende bak water, het schaaldier in zijn schelp.

Die stalen constructie bouw je op vanuit de binnenkant, met informatie die binnenkomt vanuit de buitenkant. Deze band tussen zacht en hard vergt dus een belangrijke samenwerking. Een samenwerking die goed op elkaar afgestemd moet zijn. Je moet voelen wat juist is. En op basis van al jouw ervaringen voeg jij weer een stukje toe, of breek je er weer een stukje van af. Nu is het begrijpelijk dat, wanneer jij je leven lang met opgetrokken schouders vanuit jouw veilige kamertje door hetzelfde raampje kijkt, je jezelf in de weg kan gaan zitten.Maar dit zal je echter niet merken, want het enige wat je ziet is iemand anders die raar reageert, en dus zal je nog een extra bout in jouw ijzer slaan.
Weer een stukje extra beveiliging die je toevoegt aan jouw uiterlijke vertoning naar anderen. Dit gaat door totdat je zo ongelofelijk veel moeren en bouten en lasoperaties hebt toegevoegd dat je vast zal zitten. Je komt vast te zitten in jezelf. Je kan geen kant meer op, elke hoek en haak zal dwars liggen. Die klotsende bak water is vast geroest. Jouw zogenaamde veiligheid is dan jouw eigen vijand geworden.

Voorkom dit. Probeer af en toe die verdedigingsmuur van jezelf eens onder de loep te nemen. Werkt die verdediging eigenlijk nog wel in mijn voordeel? Dit  zou je jezelf af en toe eens kunnen afvragen. Zo zorg je ervoor dat die bouten en scharnieren om jou heen soepel blijven. Dit zou je zomaar een heleboel lastige confrontaties met het stalen geraamte van iemand anders kunnen schelen. Weet wat je doet, maar nog veel belangrijker: weet waarom je het doet.

Related Posts