Mindfulness | Maar dan ‘The manly way…’

“Wat moet een mindfulness post in een mannen magazine? Dat is toch voor vrouwen die broccolishakes drinken?”, hoor ik je denken. Nou, nee. Niet als je mindfulness ‘the manly way’ aanpakt. Mindfulness is bewezen goed voor je hersenen, maar wordt vooral gezien als vrouwending. Tijd dus voor mindfulness: the manly way!

Mindfulness en het zweefgehalte…

Laten we beginnen met de wetenschappelijke definitie van mindfulness. Dan zie je al snel dat het meevalt met het zweefgehalte. Komt ie:

Mindfulness is niet oordelende aandacht aan ervaringen in het hier-en-nu.

Valt mee, toch? Ten eerste moet je je aandacht (leren) focussen op het hier-en-nu. Je aandacht moet NU dus NIET zijn bij die ruzie met je vriendin gisteren of die klotedag die er morgen op het werk aankomt. Je leeft NU. Niet in het verleden of de toekomst. Het verleden en de toekomst bestaan nu helemaal niet, het zijn allemaal gedachten. Niks moeilijks of zweverigs aan, toch?

Het ‘niet oordelende’ uit de definitie is ook niet onbelangrijk. Dankzij al je ervaringen uit het verleden zie je het NU anders. Je oordeelt constant het heden op basis van het verleden. Dit moet je proberen los te laten, omdat het je ervaringen van NU vaak onnodig en onterecht (negatief) kleurt.

Pas mindfulness ‘the manly way’ toe!

 Tijd voor het leuke gedeelte. Tijd om mindfulness: the manly way toe te gaan passen. Ik inspireer je graag met drie voorbeelden van échte manly experiences. Waarschijnlijk heb je het daarna wel door 😉 Daar komen ze:

1. Scheren: jouw baard of snor verdient aandacht, toch? Geef hem dan ook échte aandacht, de manlyness way… Denk tijdens het scheren of trimmen niet aan alles wat je die dag nog moet doen. Nee, focus je aandacht intens op het scheren of trimmen zelf. Voel het mes over je huid glijden, zie je baard en gezicht veranderen en adem langzaam en diep in-en-uit

2. Houthakken: niks mannelijkers dan voor je meisie die het koud heeft het bos in te gaan en wat hout kort en klein te slaan. Ook dit is een prima gelegenheid voor wat mindfulness: the manly way. Het begint al bij het binnenlopen van het bos. Focus jezelf op de mooie bomen, de wind door je haren en de heerlijke natuurlucht. Voel de bijl in je handen liggen terwijl je naar de boom in kwestie loopt. Haal de bijl met volle aandacht over je hoofd heen en zwaai hem gefocust naar beneden. Kijk aandachtig hoe de takken opensplijten en uiteindelijk afbreken. Zweverig? Ewa…

3. Bier drinken: ’s-middags een heerlijk speciaalbiertje drinken op het terras is natuurlijk op zichzelf al ‘zen’. Toch is de kans groot dat je er nog niet vol van geniet, omdat je straks weer moet werken of de boodschappen nog moet doen. Probeer die gedachten te herkennen en te erkennen dat die niets toevoegen aan het hier-en-nu. Geniet in plaats daarvan intens van de lentezon op je voorhoofd, het koude bierglas aan je handen en de heerlijke smaak van het speciaalbier aan je lippen. Je gedachten over ‘net’ en ‘straks’ leven niet op dit moment, de smaak van het speciaalbier wel 😉

Got it? Ik denk het wel. Pas mindfulness: the manly way toe en geniet van de bewezen voordelen. Een beter geheugen, meer creativiteit en meer focus zijn er slechts een paar van. Focus je dus volledig op het hier-en-nu als je de volgende keer jezelf scheert, hout hakt, bier drinkt (of in gesprek bent met een hele mooie chick)!

Related Posts