Als je een auto koopt, dan moet je daar in Nederland standaard een autoverzekering bij afsluiten. Een autoverzekering is namelijk voor iedereen verplicht, en dat is met een goede reden. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje en kan al snel veel schade aanrichten. Deze schade loopt meestal hoog op waardoor je zonder verzekering al snel bankroet zou kunnen zijn na een kleine aanrijding. Stel dat jij met je eerste bij elkaar gespaarde auto per ongeluk de bumper van een Porsche eraf tikt, moet jij opeens de schade aan de Porsche betalen en daarnaast ook nog eens je eigen schade. Goede kans dat je dat geld niet hebt liggen. Gelukkig is er daarom een autoverzekering, zodat al dit soort kosten gedekt worden.
Welke autoverzekeringen zijn er eigenlijk?
Er zijn verschillende soorten verzekeringen. De meest basis verzekering is de WA verzekering. Deze verzekering dekt alleen de schade aan anderen. Dus als jij per ongeluk de bumper van de Porsche waar we het eerder over hadden eraf tikt, dan verzekert de WA verzekering alleen de schade aan de Porsche. De schade aan je eigen auto moet je dan zelf betalen. Deze verzekering is ideaal als een auto hebt van lage waarde of als je zelf genoeg vermogen hebt om de schade aan je eigen auto te repareren.
Dan is er nog de WA + Beperkt Casco. Deze verzekering dekt net iets meer dan de WA. Denk aan schade aan anderen, ruit-schade, brand, storm en natuurschade en dekking tegen diefstal en inbraak.
Zoals je ziet dekt de WA + Beperkt Casco veel, maar nog niet de schade aan je eigen auto na een aanrijding. Als je daar ook tegen verzekerd wilt zijn, dan is de All Risk Verzekering wat je zoekt.
Extra verzekeringen
Na de bovenstaande verzekeringen gezien te hebben zou je denken dat je alles wel gehad hebt, maar niks is minder waar. Hier nog een aantal dingen waarvoor je auto kunt verzekeren.
Inzittendenverzekering. Hiermee verzeker je niet alleen jezelf, maar ook de mensen die bij je in de auto zitten. Dan is er nog een Rechtsbijstand verkeer verzekering. Dit verzekert je tegen de kosten van juridisch advies na een aanrijding. Ook is er een Pechhulp verzekering. Je kunt immers ook hoge kosten hebben aan een auto die defect op de snelweg staat en afgevoerd met worden. Die verzekering is trouwens beschikbaar voor Nederland, maar ook voor het buitenland. En als laatste is er ook nog een No-claim verzekering. Hiermee verzeker je jezelf tegen een stijging van je premie als je één keer per jaar schade rijdt.
Nu snappen we dat je na dit allemaal gelezen te hebben niet echt precies weet welke verzekering nou echt het beste bij jou past. Om je hier bij te helpen zijn er verschillende website die daarbij helpen. Vergelijk premie van je autoverzekering en maak ze de beste keuze voor jezelf.