Topsport is indrukwekkend om te zien. Sporters die het uiterste uit hun lichaam halen en grote hoogtes kunnen bereiken. Deze prestaties halen ze niet alleen door een zware geestelijke training, maar lichamelijk is het ontzettend belastend voor de sporter, met in het bijzonder voor de spieren en botten. Zonder de enorme hoeveelheid spieren en het kraakbeen ertussen zou iedereen als een pudding in elkaar vallen. Het is mooi om te zien hoe ver moeder natuur ons heeft gebracht op sportief gebied. Maar hoe kan het zijn dat alles zo perfect werkt? Hier zijn talloze boeken over geschreven. Vandaag gaan wij naar het kraakbeen kijken, hoe het werkt, wat het is en boven al, waarom het zo ontzettend belangrijk is voor ons.
Wat is kraakbeen?
Kraakbeen is een veerkrachtig en soepel elastisch weefsel, een rubberachtige vulling die de uiteinden van lange botten bij de gewrichten bedekt en beschermt, en is een structureel onderdeel van de ribbenkast, het oor, de neus, de bronchiën, de tussenwervelschijven en vele andere lichaamscomponenten. Het is niet zo hard en stijf als bot, maar het is veel stijver en veel minder flexibel dan spieren. Kraakbeen is bijna overal te vinden in het lichaam en werkt als een natuurlijke stootbumper. Het is flexibel genoeg is om grote klappen op te vangen. Het dient als het ware als de bekleding van de gewrichten en botten
Hebben we het nodig?
We hebben het niet alleen nodig, het is noodzakelijk voor het lichaam om dusdanig grote klappen op te vangen om te botten te beschermen. Als we geen kraakbeen hadden zouden onze botten elkaar helemaal vergruizen. Bij slijtage op oudere leeftijd is dit ook precies wat er gebeurd. Daarom hebben sommige mensen een nieuwe knie of heup nodig. We zouden allemaal ons uiterste best moeten doen om ons kraakbeen ten alle tijden te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld door niet te veel belasting te leggen op je gewrichten. Stratenmakers krijgen bijvoorbeeld vaak te maken met slijtage van het kraakbeen. Deze heren en dames zitten continu op hun knieën waardoor veel knieën van hen op hun 50ste al versleten zijn.
Hoe bescherm je je kraakbeen?
Om te beginnen niet te belastend werk uitoefenen. Doe je dit wel is het belangrijk om, om de zoveel minuten een stuk te gaan lopen, of een andere houding aan te nemen zodat het kraakbeen weer naar de originele vorm kan terugveren. Rust is ook erg belangrijk om te getroffen gewrichten te laten rusten. Een warme kruik of supplementen kunnen ook een goed alternatief bieden.
Supplementen?
Hier een interessant weetje over supplementen: Degene met cranberry extract helpen het beste tegen gewrichtspijnen. Deze supplementen werken echter alleen in combinatie met de juiste voeding. Denk hierbij aan de schijf van vijf. Voldoende vitamines en mineralen, in combinatie met gezond eten en een capsule per dag is al een goed begin.
Waar kan ik deze supplementen krijgen dan?
Vroeger moest je naar speciaalzaken om deze producten te vinden. Tegenwoordig heeft bijna elke welzijnswinkel of supermarkt ze in de schappen liggen. Winkels als Wellvita bieden zelfs abonnementen aan die om de zoveel dagen een nieuwe voorraad naar je huis stuurt, afhankelijk van wat je besteld hebt en hoe lang dat meegaat.
Conclusie:
Met gezond werk, een gezonde levensstijl en een gezond eetpatroon in combinatie met een capsule per dag kan het bijna niet meer fout gaan. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel supplementen in huis. Cranberry extract is er één die absoluut niet mag ontbreken. Ze zijn er, gaan niet meer weg en zorgen ontzettend goed voor de persoon in kwestie met 100% natuurlijke ingrediënten.