Een gids naar modieus old-school lelijk

De jaren 90 is terug. Wat dit, naast platenspelers en analoge camera’s, betekent maakt ons enthousiast en bang tegelijk. Wie vroeger wel eens Saved by the Bell keek weet dat de jaren 90 helemaal draaide om de open bloezen, skate T-shirts, gekleurde sweaters en fannypacks. Hoewel het als kind schattig was, wordt het in onze tijd vaak gelinkt aan hipsters of geeks. Die tijd schijnt voorbij te zijn, trek je turtleneck maar aan, Old School Lelijk is in.

Hold up, er is een verschil tussen old school lelijk en ronduit lelijk. Wacht nog even met je korte T-shirt met gaten op je hoogwater broek, lelijk betekent niet onverzorgd. Dit zijn de looks van de geitenwollensokken-tijd die weer helemaal in zijn, zodat je old school maar toch goed gekleed bent. Met een guide waar je ze kunt halen.

NSYNC’s tuinbroek
Lang voordat jij hem bij de Urban Outfitters zag liggen liep Justin al in een tuinbroek rond. Deze zijn misschien wel een tikkeltje aan de grote kant, maar we vinden het wel vet zo’n tuinbroek.

Origineel is de ninenties tuinbroek eigenlijk denim, maar ze zijn echt in alle soorten en maten verkrijgbaar nu, van licht denim tot donker, tot zwart, met bloemen, met gaten, met een T-shirt voor de dubbel denim stijl (waar Justin sowieso al jaren bekend om staat). We hebben hem hier voor je gevonden:

Winkel: Urban Outfitters
Prijs: €68,-

BackStreet Boys’ open blouse & Cargo broek met zakken
Deze houthakker meets boyband style is ook enigszins iconisch voor de jaren 90. De blouse werd in de nineties vooral open over een effen T-shirt gedragen, als een soort vest. Daarbij hadden deze shirts geen kekke patronen zoals het azteekse patroon wat een paar jaar geleden helemaal in was, maar gewoon een ouderwets blokje. Gecombineerd met de cargo legerkleurige broek met zakken ben je helemaal in de nineties stijl. Al zouden we de schuine petjes weglaten en is de riem ook al niet geweldig. Maar he, als de BackStreet Boys een comeback kunnen maken kan hun mode dat vast ook wel.

In de nineties hadden de shirts vaak korte mouwen maar dat gaat ons toch een stapje te ver, daarbij willen we natuurlijk wel een beetje kwaliteit leveren en niemand levert houthakker-stijl kleding op een strakke manier beter dan Patagonia. De hele outfit is daar te vinden van legergroen cargo broek tot effe shirts. Voor de blouse kan je meteen uit allerlei kleuren en soorten ruitjes kiezen.

Winkel: Patagonia
Prijs: Flannel €38-€75, Broek €50,-

Biggie Small’s Coogi Sweater
Gebreide truien zijn al een tijdje weer terug in stijl, maar deze explosie van kleuren is sinds kort ook weer in. The Notorious B.I.G. rapte zelfs over het dragen van de trui van het Australisch merk Coogi in Big Poppa in 1994, en zette daarmee de trend voor de gebreide kleurige truien die je heel de nineties langs zag komen.

De echte originals haal je natuurlijk bij het merk Coogi zelf. Daarbij maken ze ook hele dope skateboards en shorts met dezelfde stijl. Het kost wel een aardig prijsje (rond de €500-€600), dus voor de mannen die net iets minder verdienen dan Biggie himself zijn er ook nog wat look-a-likes te vinden.

Winkel: Urban Outfitters
Prijs: €75,-

Snoop Dogg’s Tommy Hilfiger
Geloof het of niet, Hilfiger was eerst een merk dat het goed deed in de Hip Hop wereld. Bij zijn introductie in de jaren 90 waren rappers dan ook een groot deel van het enorme succes van het merk.

Totdat Hilfiger zelf van hun rapper imago af wilden, en dat hebben we gemerkt. Bij de Hilfiger winkels kan je natuurlijk ook kijken maar de stijl is nu wel een tikkeltje anders (al lijken ze weer te hervormen naar de nineties stijl), hier hebben we hem in ieder geval voor je gevonden:

Winkel: Asos
Prijs: €108

Mag je eindelijk je wollen trui buiten aan
Nu steeds meer trends terugkomen uit onze kindertijd is eigenlijk niks meer te gek. Positief ook, want dat betekent dat tweedehands kleding niet meer alleen is voor hipsters of thema feestjes maar dat ook de stylish man daar tegenwoordig terecht kan voor een outfitje. Beetje Urban meets Hip Hop meets opa’s kledingkast, wij kunnen er wel mee leven.

Related Posts