Het verhaal achter Jacka – schitterend beschilderde denim jasjes van Dirk en Yael

Het is een trend, beschilderde denim jasjes. Een trend die maar weinigen tot in de perfectie weten uit te voeren, maar onder die weinigen vallen zeker Yael en Dirk, zij vormen samen Jacka. Wat allemaal begon met het beschilderen van Dirk zijn eigen jasje heeft al gezorgd voor meerdere krantenartikelen en vele mooie kunstwerken achter op spijkerjasjes. 

Dirk en Yael zijn Jacka begonnen zonder dat zij er erg in hadden. Op een avond zat Dirk zijn eigen jasje te beschilderen, gewoon omdat hij het een tof idee vond. Yael woonde toen net bij hem in huis en wist nog niet eens dat Dirk kon tekenen. Wat Dirk niet wist, was dat Yael ook goed kon tekenen. Toen het jasje af was, hebben ze het jasje laten ‘keuren’ door vrienden. Uiteraard werd het jasje goedgekeurd. Voor ze het wisten was Jacka geboren, toen nog een bedrijfje voor op de zaterdag middag.

Voor ze het door hadden werd het bedrijfje opgepikt en gingen ze al snel sky high, met aanvragen van Sissyboy en Spotify – het zaterdagmiddag bedrijfje werd een serieus bedrijf met KvK nummer.

De allereerste grote opdracht voor Spotify is een mooi verhaal, achter. Dirk: “Wij zouden elf jasjes maken voor het Nederlandse Spotify team. Zij zouden de Jacka’s aan doen als team outfit naar het jubileumfeest in Stockholm, een enorm bedrijfsfeest. Het was onze eerste grote opdracht en ik was bloednerveus. Met twee tassen vol naar het hoofdkantoor van Spotify, vol jasjes waar we een heel weekend lang hard aan gewerkt hadden. Ik kwam daar binnen gelopen en iedereen was zo benieuwd dat zelfs vergaderingen onderbroken werden. We hadden alles tot in de puntjes verzorgd, netjes ingepakt, iedereen een eigen tasje – net Sinterklaas.

Toen alle pakketjes geteld werden bleek er een te missen. Wij waren ervan overtuigd dat het er 10 moesten zijn, maar in alle communicatie werd er vanuit gegaan dat het er 11 waren. Ik had gezegd dat ik hem ‘vergeten’ was en dat ik het zou oplossen. Ervan uitgaande dat het jasje gewoon thuis lag en ik deze zo op kon pikken, zei ik dat ik hem dezelfde middag nog kwam brengen… Uiteraard was het jasje nergens te vinden. Wat bleek nou, Yael had hem aangedaan omdat ze dacht dat het een jasje van onszelf was – de jas was nog geeneens beschilderd! Om het op te lossen ben ik heel de stad doorgefietst. Jasje halen, jasje schilderen, tussendoor nog werken en daarna terug naar Spotify om het jasje af te geven. De verf was nét droog toen ik het jasje afgaf, maar een van de meest stressvolle Jacka dagen was voorbij!”

Van dit soort fouten leer je het meest, sinds die opdracht zijn Yael en Dirk een stuk georganiseerder geworden. Jasjes worden tegenwoordig gelabeld en alles wordt bijgehouden in logboeken. Achteraf kun je erom lachen, maar op zo’n moment wil je alleen maar janken. Nu, 5 maanden verder heeft Jacka een enorme groei doorgemaakt en hebben ze zelfs voor ons twee extreem sicke jasjes gemaakt. Mocht je zelf een custom jasje willen, kun je aansluiten in de rij – aanvragen gaan via Jacka.amsterdam.

Related Posts