Zelf auto-onderdelen vervangen? Lees hier de tips!

Het aanschaffen, bezitten en onderhouden van een auto kost veel geld. Met name het onderhoud kan onverhoopt en onvoorzien behoorlijk in de papieren lopen. Mits je handig bent en enige kennis van zaken hebt, kun je om geld te besparen kiezen om zelf je auto-onderdelen te kopen en te vervangen. In dit artikel lees je waar je aan moet denken als je zelf aan je auto wilt gaan sleutelen.

 1. Wanneer is het verstandig om zelf aan de slag te gaan?

Geld besparen klinkt aangenaam, maar je wilt wel voorkomen dat je slecht werk levert en vervolgens met een groter probleem en hogere kosten opgezadeld raakt. In de eerste plaats dien je te bedenken of je over voldoende kennis, kunde en materialen beschikt om zelf auto-onderdelen te vervangen. Als dit het geval is moet je de afweging maken tussen kwaliteit, prijs en tijd. Over het algemeen geldt dat je één van die drie factoren moet opofferen.

 • Zelf een auto-onderdeel vervangen is relatief goedkoop, maar om goede kwaliteit te leveren ben je veel tijd kwijt. 
 • Wil je graag sneller werken met voordelige onderdelen? Dan is de vraag of je in staat bent goede kwaliteit te leveren. 
 • Als je er tóch voor kiest om naar een garage te gaan, ben je verzekerd van een goede kwaliteit, kost het je weinig tijd, maar betaal je een relatief hoge prijs. 
 1. Welke auto-onderdelen kun je zelf vervangen?

Een aantal auto-onderdelen zijn bij vrijwel alle auto’s met minimale kennis, kunde en materialen zelf te vervangen. 

 • Banden
 • (Kleine) lak- en carrosserieschade
 • Olie
 • Ruitenwissers
 • Verlichting (mits het niet om xenon koplampen gaat)

Als je wat meer thuis bent in het functioneren van een auto, kun je dikwijls ook remonderdelen, schokdempers, de accu, de bougies en het oliefilter zelf vervangen. Je koopt auto-onderdelen voordelig bij groothandels of webshops als PatEurope

 1. Welke auto-onderdelen kun je beter laten vervangen door een professional?

Het vervangen van een aantal andere auto-onderdelen kun je beter aan een professional overlaten. Het gaat dan om elektronische componenten van de auto, airco- en koelsysteem, de motor en het versnellingssysteem.

Related Posts