Hoe erg is liegen op je tinder/happn profiel?

Op het internet kan je zijn wie je wilt zijn. Het voordeel is dat je de leukste kant van jezelf kan laten zien, het nadeel is dat je niet weet hoe kloppend de profielen van andere mensen die je online ontmoet zijn. Om jezelf zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de mogelijke sex-/relatiepartners (vooral sex, laten we eerlijk zijn het is tinder), is het soms gewoon voordelig om de kleine dingen net wat losser te nemen dan normaal. Voetbal in je vriendenteam wordt opeens atletisch talent en je Instagram foto’s betekenen een part-time modellen carrière. Klinkt allemaal onschuldig, maar hoe erg is het nou echt om te liegen op je online dating profiel?

Om te voorkomen dat het overdrijven van je goede kwaliteiten overslaat in catfishen, moet er zorgvuldig omgegaan worden met de dingen die je wel en niet kan overdrijven. Er is een fijne lijn tussen het naar boven afronden van je lengte en het veranderen van je geslacht. Hier de do’s en don’ts.

Ethiek in een niet-ethische wereld
Er is wat te zeggen voor de morele losheid waarmee er omgegaan wordt met online daten. Een wereld waarbij ware liefde afhangt van een foto en omschrijving is sowieso een wereld waarbij er makkelijker gelogen kan worden voor een tweede kans dan al afgekeurd te worden voor de eerste. De oppervlakkige criteria die hangen aan het “liken” van een profiel leggen de lat ongeloofwaardig hoog en daar horen de nodige complicaties bij. We snappen het idee erachter; je maakt jezelf net iets langer, iets rijker, iets sportiever, grappiger, noem het maar op, zodat een meisje met je uitgaat en mocht ze het dan écht erg vinden dat je 1.78 m bent en niet 1.83 m dan was het geen ware liefde. Het is veel makkelijker om iemand te charmeren in het echt dan online, dus waarom niet jezelf een streepje voor geven?

Dus het is goed?
Nee. Je hoeft echt niet 100% open boek te spelen over al je gekke en gênante eigenschappen, liever niet zelfs, maar te veel aanpassingen zijn moreel niet verantwoord. Zeker als je nog geen credits hebt opgebouwd is het heel moeilijk om een meisjes aandacht vast te houden als ze erachter komt dat je een leugenaar bent, en geloof ons daar komt ze zodra ze je ziet achter. Of je moet alleen liegen over karakter eigenschappen die niet zichtbaar zijn en een goede acteur zijn, dan gaat ze wellicht met je naar bed, maar veel meer dan dat zit er ook duidelijk niet in.

Eens een leugenaar..
Het moeilijke aan een keertje liegen is dat ze opeens gaat twijfelen aan alles wat je zegt. Complimenten lijken niet-gemeend, persoonlijke details lijken verhalen en hoogst waarschijnlijk vraagt zij zich af bij hoeveel vrouwen je dit al geprobeerd hebt. Tenzij het haar echt niet boeit en zij ook gewoon sex wil, in dat geval maakt het niet uit wat je doet, dan gaat dit je wel likes geven maar geen lange termijn resultaten. En die zijn wat tellen toch?

Of het nou werkt of niet, we zijn allemaal mannen met nog een vleugje zelfrespect en waardigheid (als het goed is), dus als je het gevoel hebt dat je moet liegen over wie je bent om te scoren zit je misschien in de verkeerde vijver te vissen. Volgende keer dat je je aangepaste waarheden goed praat met het excuus dat iedereen liegt moet je even denken aan wat je doel is en hoe waarschijnlijk je het op deze manier gaat halen.

Is ook een beetje makkelijk opgeven toch? Erkennen dat je moet liegen over jezelf om te zijn wie je wilt zijn? Als iedereen gewoon zichzelf blijft kom je ook nooit voor vervelende verassingen te staan.

Zoals de trailer van een film de leukste stukken al verklapt en een online profiel iemands hoogtepunten al laat zien, zo verpest het internet de ontdekking van nieuwe reisbestemmingen. Hierom moet je volgende keer overwegen zonder internet op reis te gaan.

Related Posts