Hoe veilig zijn openbare WiFi-spots?

Goede kans dat jij weleens op plekken komt waar openbare WiFi wordt aangeboden. Goede kans ook dat jij daar gebruik van maakt, denk aan plekken zoals universiteiten, luchthavens, in de trein of gewoon in de Coffee Company bij jou om de hoek. Op deze plekken is er een grote kans dat je kunt inloggen zonder gebruikersnaam of een wachtwoord. Of als er wel een wachtwoord is, dat iedereen hetzelfde wachtwoord gebruikt. Dat is natuurlijk een hele fijne service, maar is het ook veilig? Daar gaan we nu even dieper op in.

Als je op openbare WiFi zit kunnen hackers je mogelijk aanvallen. Als je thuis op de wifi zit, dan ben jij de enige die de gebruikersnaam en het wachtwoord weet. Dat betekend dat zolang dat zo blijft, dat het veilig is. Bij een openbare Wifi-hotspot kan iedereen verbinding maken, dus ook kwaadwillenden. Wat er gebeurt is dat hackers tussen jou en de router gaan zitten. Alle informatie die jij naar de router stuurt, zoals wachtwoorden, belangrijke e-mails of Credit Card gegevens kunnen zo opgevangen worden door hun. Daarnaast kunnen ze ook malware verspreiden dat direct op jouw computer geïnstalleerd kan worden. Kortom allemaal dingen die je graag wilt voorkomen. Hoe je dat goed kan doen wordt ook goed uitgelegd op VPNgids.nl.

Maar hoe voorkom je dit?

Zorg dat je een VPN-verbinding (Virtual Private Network) hebt. Zelf als het een hacker dan lukt om tussen jou en de router te gaan zitten, dan zijn jouw gegevens sterk versleuteld. Goede kans dat de hacker dan liever een ander en makkelijker slachtoffer zoekt voor zijn praktijken dan dat hij veel moeite en werk erin gaat steken om jouw versleuteling te ontsleutelen. 

Een goede andere optie is ook om helemaal geen gebruik te maken van openbare WiFi. Tegenwoordig bieden veel mobiele telefoon providers onbeperkt 4G aan waardoor je dus ook prima via je mobiele hotspot kunt werken op je laptop. 

Related Posts