Internationale mannendag – Wanneer is het en wat vieren we precies?

De vraag “is er een internationale mannendag?” wordt vaak gesteld op sociale media in de dagen voorafgaand aan de internationale vrouwendag.

Dit jaar staat vrijdag 8 maart in het teken van het opkomen voor de talloze prestaties van vrouwen en het benadrukken van de noodzaak voor de wereld om de vaart erin te houden als het gaat om gelijkheid in gender.

Sommige gebruikers van sociale media beweren echter dat het eren van Internationale Vrouwendag een elitaire en seksistische gelegenheid is die mannen uit het gesprek over gendergelijkheid verwijdert en hun stem, rechten en successen negeert. Verschillende Twitter-gebruikers hebben de hashtag #InternationalMensDay gepost als reactie op Internationale Vrouwendag.

Het is de moeite waard om op te merken dat internationale mannendag – een dag gewijd aan het in de schijnwerpers zetten van mannen die een positief verschil maken in de wereld en het bewustzijn vergroten over problemen waarmee mannen op wereldschaal te maken hebben – al meer dan twintig jaar wordt gevierd.

Dus wanneer is International Men’s Day?

Internationale mannendag wordt jaarlijks gevierd op 19 november. De datum valt samen met de verjaardag van de vader van Dr. Jerome Teelucksingh, een arts uit Trinidad en Tobago die in 1999 de Internationale mannendag opnieuw heeft gelanceerd. Ondanks het bestaan ​​van het wereldwijde evenement voor meer dan 20 jaar, zijn er velen die zich niet realiseren dat deze dag bestaat.

Maar wat vieren we dan precies?

Het doel van International Men’s Day is om positieve mannelijke rolmodellen in het zonnetje te zetten en het bewustzijn van mannenzaken te vergroten. Deze omvatten onderwerpen zoals geestelijke gezondheid, toxische mannelijkheid en de prevalentie van zelfmoord bij mannen.

In het Verenigd Koninkrijk hebben mannen drie keer meer kans dan vrouwen om hun eigen leven te nemen, volgens onderzoek.

Internationale mannendag valt samen met Movember, waarbij mannen hun gezichtshaar laten groeien in een poging om gesprekken over de geestelijke gezondheid van mannen, zelfmoordpreventie, prostaatkanker en zaadbalkanker te bevorderen.

“Internationale herendag wordt jaarlijks gevierd door personen uit alle lagen van de samenleving, die de voortdurende inspanningen ondersteunen om levens te verbeteren, harten met littekens te genezen, oplossingen voor sociale problemen te zoeken, onrustige geesten te herstellen, de sociale outcasts te hervormen en de disfunctionele mensen te bannen.

“International Men’s Day is ontworpen om positieve rolmodellen in de samenleving te promoten en gezonde individuen te ontwikkelen.”

Related Posts