iPhone x of toch de Samsung Galaxy s9 plus?

Hoewel voor veel mensen de iPhone X de eerste keus lijkt, moeten we toch ook even kijken wat er nog meer in de markt ligt als goede opties. De Samsung Galaxy s9 (+) gaat toch echt wel heel hard de concurrentie aan met het top model van Apple. Tijd om eens uit te zoeken wat nou echt de verschillen en de overeenkomsten zijn in deze paradepaardjes op de smartphone markt.

Plus-model of niet?

Apple heeft bij de laatste modellen elke keer naast het normale model ook nog een plus model gelanceerd. Daar zijn ze bij de iPhone X van af gestapt, er is gekozen voor één model dat groter is dan de normale versies, maar kleiner dan de Plus varianten. Samsung komt nog wel met normaal en Plus variant. De grotere versie is de S9+ en die komt het meest overeen met de iPhone X dus die vergelijken we hier met elkaar, wel zo eerlijk.

Welk scherm is beter?

De iPhone X heeft een 5,8 inch scherm met een resolutie van 2436 x 1125. Het scherm van de Galaxy S9+ is iets groter met 6,2 inch en net iets scherper met een resolutie van 2960 x 1440. Of je het verschil in scherpte met het blote oog kunt onderscheiden is twijfelachtig, ze zijn beiden namelijk extreem scherp. Officieel is de Galaxy S9+ dus beter, maar dat merk je praktisch niet. Waar je wel op af zou kunnen knappen bij Apple is de inkeping (notch) boven in het scherm. Bij de Galaxy S9+ wordt namelijk wel het hele scherm benut.

Vingerafdruk of gezichtsherkenning?

De iPhone X heeft geen vingerscan meer. Deze is ingewisseld voor Face ID, oftewel, gezichtsherkenning. Een speciale True Dept camera zorgt ervoor dat zelfs in de lastigste omstandigheden een scan van je gezicht gemaakt kan worden om de telefoon te ontgrendelen. De Galaxy S9+ heeft beiden technologieën in huis. Aan de achterkant van de telefoon vind je een vingerscanner, terwijl aan de voorkant gebruik gemaakt wordt van zowel een gezicht als een iris scanner. Dit is zeker een voordeel ten opzichte van de iPhone X, die soms niet wilt unlocken als je bijvoorbeeld een zonnebril draagt. Voor de S9+ levert zo een situatie geen enkel probleem op de de extra vingerscan.

www.youtube.com/watch?v=FiVLLKcTCr8&ab_channel=SuperSafTV

Het belangrijkste punt voor veel mensen: de camera

Zowel de iPhone X als de Galaxy S9+ zijn voorzien van de beste camera’s op de markt. Beiden schieten ze foto’s van 12 megapixel. Toch wint de Galaxy S9+ het op andere vlakken van de iPhone. De S9+ heeft namelijk een dubbele diafragma lens die kan wisselen tussen een diafragma van f/1.5 en f/2.4. Dit houdt in dat de camera beter kan inspelen op verschillende lichtomstandigheden. Zo gebruikt het f/2.4 bij veel licht en zodra het donkerder wordt switch de lens naar f/1.5 voor extra lichtinval. Daarnaast kunnen liefhebbers van slomotion beelden ook hun hart ophalen met de S9+. De camera schiet namelijk tot wel 960fps (beelden per seconde), terwijl de X het moet doen met 240 beelden per seconde. Maar verkijk je hier niet al te veel op, 240fps is al heel langzaam, dus of 960fps echt toegevoegde waarde heeft is de vraag.

Opslagruimte en werkgeheugen

De iPhone X heeft twee opties: 64 of 256 GB opslag. De Galaxy S9+ biedt dit ook, maar heeft ook nog een tussenoptie in 128 GB. Daarnaast kan de S9+ ook nog uitgebreid worden tot wel 400GB door een microSD-kaart die in de telefoon geplaatst kan worden. Het werkgeheugen van de X is 3GB terwijl de S9+ het dubbele biedt, namelijk 6GB. Kantekening is dat Apple wel zo geoptimaliseerd is dat die met de helft werkgeheugen praktisch dezelfde prestatie levert. Verschil op dit vlak zal je dus niet snel merken.

Waterbestendig

De Iphone X is aardig waterbestendig. Het toestel kan zo een half uur op één meter diepte onder water volhouden. Dit wordt ook wel dompeldicht genoemt, niet waterdicht. DE S9+ is daarentegen echt waterdicht en zou het 30 minuten op tot 1,5 meter diepte moeten volhouden. Of het daarmee echt de stempel waterdicht verdient is twijfelachtig, maar het presteert wel beter dan de iPhone X. Een belletje plegen in de stromende regen moet dus kunnen, maar ga er geen baantjes in het zwembad mee trekken.

De verschillende kleur opties

Apple houdt het op dit vlak lekker minimalistisch. Twee opties en daar moet je het mee doen. De keuze bestaat uit silver en space grey, wat neer komt op een witte achterkant of een zwarte achterkant. Bij Samsung heb je iets meer opties: Coral Blue, Lilac Purple, Midnight Black, en Orchid Grey.

Maar wat kost het?

De meeste euro’s betaal je voor de iPhone X met een prijskaartje van maar liefst 1160,45 en dan heb je de goedkoopste versie. De Samsung Galaxy S9+ blijft netjes onder de 1k en gaat over de toonbank voor ‘slechts’ 949,- euro.

Conclusie

Beide telefoons staan aan de top van wat tegenwoordig mogelijk is. Waar Samsung overduidelijk wint als het om specificaties gaat, blijft de vraag in hoeverre de specificaties nodig zijn. Het lijkt erop dat ze beiden alles in huis hebben wat je nodig hebt, maar dat de S9+ het dan nog net iets beter kan. Apple heeft daarnaast een grote fanbase die zweert bij de iPhone ongeacht of er betere opties zijn. Mede door het stijlvolle design, de gebruiksvriendelijkheid en toch de status die het merk heeft. Het blijft uiteindelijk een kwestie van smaak die wij niet voor je kunnen bepalen, maar beiden zijn absoluut een goede optie voor iemand die alleen het beste van het best wilt.

Related Posts