Maak de Italiaan in je wakker met deze vier levensmotto’s

Of het nou voetbal, eten, maatpakken of auto’s betreft, Italianen weten hoe het gedaan moet worden. Vandaar dat wij graag af en toe de documentaire Chef’s Table bekijken, of richting Pitti Uomo of de Alfa Romeo dealer gaan voor de laatste trends. Om te zorgen dat iedere Nederlander een klein beetje van de Italiaan kan overnemen, hebben wij hier enkele tips.

Reis als een Italiaan
Wanneer je het hebt over reizen als een Italiaan mag de Vespa niet ontbreken. Het merk dat begon met het maken van scooters in 1946, was niet alleen zijn tijd ver vooruit, maar wist ook heel goed hoe er gebruik gemaakt kon worden van oude vliegtuigonderdelen. Met het implementeren van startmotoren en oude voorwielen wist Corradino d’Ascanio het overtollige materiaal van de Tweede Wereldoorlog goed te gebruiken.
Mocht jij nou Italië willen ontdekken zoals het bedoeld is, overweeg dan om aankomende zomer met The Vespa Trip op stap te gaan. The Vespa Trip is een zevendaagse roadtrip waarbij je op authentieke scooters de allermooiste Italiaanse dorpjes passeert via de meest adembenemende Toscaanse kronkelbaantjes.

Ontbijt als een Italiaan
Kleren maken de man, goede koffie maakt de ochtend. Je kunt natuurlijk iedere morgen langs de Starbucks lopen voor een sloot koffie. Waarschijnlijk heb jij op de weg naar je werk ook al dat pittoreske koffietentje gevonden waar ze ‘volledig biologische’ koffie serveren voor €10 per lepel. Wat nou als wij je vertellen dat thuis koffie zetten leuker, goedkoper (houden wij Hollanders van, toch?) en lekkerder is?
Thuis koffie zetten is het aller-vetste natuurlijk met een pistonmachine. Het grote voordeel is dat jij exact bepaalt hoe jouw koffie smaakt. In het begin zal je misschien een slappe bak hebben, maar zodra je het door hebt heb je een echte espresso forte. Geen zin in een sterke bak? Schuim je melk op en maak een grandioze cappuccino voor bij je ontbijt, of leg een laagje op je espresso en noem het een caffè macchiato. Heb je het door? Jij bepaalt hoe jij jouw koffie drinkt.

Rijd als een Italiaan
Het landschap krijg je er helaas niet bij, maar ook in Nederland zal de Alfa Romeo Giulia niet misstaan. Bij elk stoplicht zullen mensen hun nek breken om te kijken naar de velgen en strakke lijnen. Wie zich afvraagt hoe zo’n schoonheid ontworpen is is duidelijk nog niet bekend met La Meccanica delle Emozioni, oftewel ‘techniek met emotie, met passie’. De auto is voorzien van achterwielaandrijving waardoor je echt de sportieve innerlijke Italiaan in jezelf wakker kunt maken. Dit is weer autorijden zoals het bedoeld is, intens genieten in elke bocht of op een goed recht stuk asfalt.

Kleed je als een Italiaan
Het belangrijkste om te onthouden is de kunst van Sprezzatura, een term die we voor het eerst terugvinden in The Book of the Courtier, van Baldassare Castiglione.
Dit staat voor een zekere nonchalance waardoor het lijkt alsof er nul moeite gestoken is in je uitstraling. Eigenlijk is elke stap natuurlijk meerdere keren doordacht en weet je zelf dondersgoed dat je er tip-top uitziet.
De tips in het boek zijn vrij simpel: zorg ervoor dat je altijd anders bent en durf vooral anders te zijn. Een rood pak? Zeker combineren met een kleurrijke stropdas met paisley-print. Spijkerbroek met een velours jasje? Waarom niet? Italianen komen overal binnen met een zekere arrogantie, waardoor zij veel meer voor elkaar krijgen. George Clooney is niet eens een echte Italiaan en zelfs hij zorgt ervoor dat wij 45 cent per kopje koffie willen betalen. Het is de attitude die telt dus.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Alfa Romeo

Related Posts