Interview | Niels vertelt over muziekcollectief Archief x BAR117

De laatste jaren hebben we kunnen ervaren hoe groot de ‘club cultuur’ in Nederland eigenlijk is. Elke weekend zijn er honderden feesten die je als Nederlander of toerist kunt bezoeken. Maar door die toegankelijkheid worden muzieksoorten als ‘house’ graag gegeneraliseerd, wat leidt tot een heel ander beeld waar house ooit voor bedoeld is. Neem als voorbeeld de periode eind jaren ’80 en begin jaren ’90 toen house nog in zijn kinderschoenen stond, maar 1 ding zeker was: de verbintenis, de passie en de saamhorigheid die house met zich meebracht.

Ik, als 20 jarige, heb dit uiteraard niet mee kunnen maken, maar voorstellen hoe dat zou zijn geweest kon ik zeker wel. Met die gedachte richtte ik ongeveer 2 jaar geleden de groep ‘het Archief‘ op. Een muziekgroep als zoveel anderen, maar ik had wel één duidelijk beeld in mijn hoofd. Een community die zou leiden tot een vaste kern die 1 ding deelde: de passie voor goede muziek. Een groep vol met dj’s en cratediggers (dat zijn mensen die zoeken naar zeldzame vinyl platen).

Na een tijd van experimenteren kwam ik er toch wel snel achter dat mijn hart lag bij de vroege house stromingen uit Amerikaanse steden als NY, Chicago en Detroit met invloeden van Jazz, Funk en Disco. Waar gasten als Ron Trent, Chez Damier, Kerri Chandler, Omar-S, Larry Levan, Sadar Bahar dag en nacht mee bezig waren om te kunnen overleven en muziek niet als hun baan zagen, maar een manier van leven. ‘The House Culture’.

Met 600 leden was het logische gevolg om deze invloeden te gebruiken en een party te organiseren. Een party waar het niet draait om gezien te worden, of om simpelweg even uit te gaan. Maar een party waar het echt draait om de muziek, het delen van deze muziek en het ervaren met elkaar.

Uiteraard wil je groter worden, maar op een goede manier. Nog meer mensen vinden die dezelfde passie delen. Het diggen in stoffige platenwinkels, het elke dag bezig zijn met muziek. Het lijkt mij ongelofelijk tof om een begrip te worden, zodat mensen weten waar het ‘Archief’ voor staat. Meer feesten, house legends op je line up hebben staan en maybe ooit een festival. Zo ver is het nog lang niet, maar dromen kan nooit kwaad. Eerst de eerste editie maar rocken.Archief Cover-v2

Hele bekende namen staan er niet, maar wel ervaring en gevoel voor muziek. Gasten die in platenwinkels hebben gewerkt. Die muziek het liefst tastbaar bezitten in de vorm van platen. Voor liefhebbers door liefhebbers.

Join ons 3 JULI in BAR117 aan de Rozengracht op de eerste editie van ‘Archief‘. En dat kan makkelijk want kaartjes zijn maar 5 hele euro’s.

TICKETS: http://bit.ly/1I8cCva

EVENT: http://on.fb.me/1RPVvA2

TRACK:

www.youtube.com/watch?v=qzJ9PfuqkIQ

 

Related Posts