Zo werk je als luie gentleman toch aan persoonlijke ontwikkeling

Wil jij graag wat aan jezelf doen maar ben je liever lui dan moe? No worries! Jezelf verbeteren, of dat nu mentaal of fysiek is, hoeft helemaal niet vermoeiend te zijn. Ik ga je vertellen hoe jij met kleine, moeiteloze wijzigingen in je leven jezelf naar een hoger niveau tilt!

Jouw luiheid een voordeel?!

Ten eerste moet je jouw luie mindset niet zien als beperking tot persoonlijke ontwikkeling, maar juist als een kracht. Jij bent namelijk geboren voor één bepaalde soort (zeer nuttige) handeling: de routinehandeling a.k.a. gewoonte.

Routinehandelingen of gewoonten zijn handelingen die je met weinig moeite en inspanning doet. Ze zitten zo vastgebakken in je dagelijkse routine, dat je haast niet meer door hebt dat je ze überhaupt doet. Je doet ze op de ‘automatische piloot’. Jezelf op een luie manier ontwikkelen is dus niets meer en niets minder dan een aantal goede, kleine gewoonten in je dagelijkse routine slijten.

Gelukkig voor jou is de wetenschap het erover eens: dit hoeft niet zwaar te zijn. In tegendeel…

Zo slijt je die nieuwe gewoonte er hardnekkig in…

Gebruik de volgende, wetenschappelijk bewezen tips om die goede gewoonte erin te slijten

  1. Focus op één gewoonte/doel tegelijk.
  2. Begin met het makkelijkste doel. Als je deze hebt bereikt, dan versterkt je wilskracht voor het volgende doel. Dit moet jou als luie gentleman als muziek in de oren klinken 😉
  3. Span je minimaal in. Gaat dat lukken? “De sleutel tot nieuwe gewoonten is om het minimale te doen maar daarin wel consistent te zijn.”, aldus Stanford onderzoeker BJ Fogg. 10 minuten per dag op hetzelfde tijdstip sporten of mediteren en dat elke dag volhouden, is vele malen effectiever dan random eens in de week 70 minuten sporten of mediteren. Alweer een tip uit de wetenschap die bevestigt dat jouw luiheid stiekem een groot voordeel is!
  4. Plak je kleine, nieuwe gewoonte achter een stevige gewoonte in je huidige routine, zoals het avondeten of het poetsen van je tanden.
  5. Pas de implementatie-intentie techniek toe om je kansen op succes te verdubbelen. Vul de volgende zin in en schrijf hem voor jezelf op (met pen en papier): “Vanaf nu ga ik op [dag(en)] om [tijdstip] [goede gewoonte] bij/op [plaats]”. Dit wordt dus zoiets als: vanaf nu ga ik op [maandag t/m zondag] om [18.30u] [10 minuten mediteren] bij/op [mijn slaapkamer].

Een beetje inspiratie

De volgende kleine gewoonten moeten zelfs voor jou als luie heer te doen zijn. Laat je erdoor inspireren, maar verzin gerust je eigen (luie) nieuwe gewoonte!

  1. Mediteer dagelijks 10 minuten meteen na het avondeten. Dat zijn ruim 60 meditatie-uren per jaar. Bereid je voor op minder stress, een beter geheugen en meer creativiteit!
  2. Schrijf elke avond na het tandenpoetsen de belangrijkste to do’s voor morgen op.
  3. Zet je wekker elke dag 10 minuten eerder dan je nu doet voor 70 bonusminuten per week. Gebruik ze om nog meer ‘luie gewoonten’ aan je routine toe te voegen 😉
  4. Ga de eerste 10 minuten van je pauze wandelen. Dat zijn 39 wandeluren per jaar. Met een gemiddelde, enigszins luie snelheid van 4 km/u loop je 157 km per jaar extra. Dat is de afstand van de Nijmeegse 4-daagse!

Veel succes, ennuh, doe het rustig aan he…

Related Posts