Polestar O₂ concept blikt vooruit op nieuw tijdperk van elektrische roadsters

Polestar, het elektrische performance automerk, heeft het doek getrokken van een nieuwe concept car – een mogelijke vooruitblik op een  roadster in het elektrische tijdperk. De Polestar O₂ is het toonbeeld van de visie van Polestar op open rijden en een opwindende rijkwaliteit – met alle voordelen van elektrische mobiliteit.

“De Polestar O₂ is de hero car voor ons merk”, zegt Thomas Ingenlath, CEO van Polestar. “Hij laat zien wat er in de toekomst mogelijk kan zijn en wat we kunnen ontwerpen en ontwikkelen met het talent dat we in huis hebben. Hij ziet er geweldig uit en heeft veelbelovende specificaties voor een ongelofelijke rijervaring.”

Dynamiek

Maximilian Missoni, Head of Design bij Polestar: “De Polestar O₂ is onze visie op een nieuw tijdperk voor sportwagens. Door het plezier van rijden met een open dak te combineren met de puurheid van elektrische mobiliteit, ontgrendelt het een nieuwe mix van emoties in een auto. En zoals bij al onze modellen gaat het bij Polestar om meer dan alleen sprinten in rechte lijnen. Pas als je gaat sturen, begint het echte plezier.”

De Polestar O₂ is ontwikkeld om een levendige, lichte rijbeleving vol vertrouwen te bieden. Voorspelbaarheid en speelsheid staan aan de basis van een opwindend rijgedrag. Een haarscherpe controle, hoge stijfheid en intuïtieve dynamiek zijn dan ook de inherente voordelen van het op maat gemaakte platform van gelijmd aluminium dat ook wordt toegepast voor de Polestar 5 en intern is ontwikkeld door het R&D-team van Polestar in het VK.

De hoge kwaliteit en stijfheid van het gelijmde aluminium platform zijn gericht op een verhoogde dynamische respons. De rijdynamiek is strak, mede dankzij de kleine rolhoeken en de hoge roldemping, en het wendbare, directe stuurgevoel is lineair, met een geweldige opbouw van het stuurkoppel.

Design

De looks van de Polestar O₂ zijn duidelijk verwant aan de Polestar Precept concept car, terwijl de cabrio een geheel eigen karakter heeft. De O₂ laat zien hoe de evoluerende designtaal van Polestar kan worden toegepast voor verschillende carrosseriestijlen met een sterke familiegelijkenis. De lage en brede carrosserie met een assertieve houding, de compacte 2+2 cabine, de minimale overhangen en een lange wielbasis belichamen klassieke sportwagenproporties in combinatie met een hightech, elektrisch karakter.

“Deze auto brengt technologie, kunst, precisie en sculpturen samen, en heeft een vastberaden maar niet agressieve houding”, vervolgt Maximilian Missoni.

De aerodynamica en actieradius worden geoptimaliseerd door speciale ontwerpkenmerken zoals geïntegreerde luchtkanalen die de laminaire luchtstroom over de wielen en carrosseriezijden verbeteren, en de achterlichten die functioneren als luchtschoepen om turbulentie achter de auto te verminderen.

Duurzaamheid en technologie

De Polestar O₂ is ook een showcase van de vooruitgang op het gebied van duurzaamheid en technologie. Het unieke interieur is rijkelijk voorzien van een nieuw thermoplastisch ‘monomateriaal’, waarmee met één enkel basismateriaal verschillende componenten kunnen worden vervaardigd.

In het interieur van de Polestar O₂ is uitsluitend gebruik gemaakt van gerecycled polyester voor alle zachte onderdelen: schuim, lijm, 3D-gebreide vezels en niet-geweven laminaten. Deze toepassing van materialen vereenvoudigt recycling en is een belangrijke stap op weg naar meer circulariteit en tegelijkertijd minder gewicht en afval.

De duurzaamheidsteams van Polestar zijn van mening dat materialen altijd moeten kunnen worden gerecycled, niet gedowncycled. Voor de Polestar O₂ hebben de ingenieurs een nieuwe methode toegepast om de gerecyclede inhoud te beheersen en de circulariteit van metalen onderdelen te verbeteren.

In het chassis zijn verschillende soorten aluminium toegepast om een ​​opwindende rijervaring te bieden. Deze verschillende soorten zijn voorzien van unieke labels, waardoor ze effectiever kunnen worden gerecycled en hun gewenste eigenschappen behouden kunnen blijven. Hoogwaardig aluminium blijft hoogwaardig, terwijl andere soorten hun bedoelde specificaties behouden, waardoor een grotere materiaalefficiëntie en een lagere behoefte aan nieuw aluminium mogelijk is.

Innovatie

Ook op het gebied van communicatie en entertainment, biedt de Polestar O₂het allernieuwste, waaronder een autonome, filmische drone die in de achterbank is geïntegreerd. De concept drone is ontwikkeld in samenwerking met Hoco Flow (onderdeel van Aerofugia) en kan worden ingezet terwijl de auto rijdt, om zo de mooiste rijbeelden en ervaringen vast te leggen.

De technici van Polestar hebben een feature ontwikkeld dat achter de achterbank omhoog komt om een ​​rustige zone met onderdruk te creëren waardoor de drone kan opstijgen tijdens het rijden. De drone werkt autonoom en volgt de auto automatisch met snelheden tot 90 km/u. De bestuurder kan kiezen tussen een atmosferische sequentie – ideaal voor een cruise langs de kust – of een meer actiegerichte sequentie met een sportiever karakter. Na het filmen kan de drone autonoom terugkeren naar de auto. De opnamen kunnen direct via het centrale 15-inch display worden bewerkt en gedeeld, wanneer de auto geparkeerd staat.

“We wilden de ervaring die je kunt hebben met een auto als de Polestar O₂ op een  ongebruikelijke manier benadrukken”, vervolgt Maximilian Missoni. “Met het integreren van een autonome, filmische drone wilden we de grenzen op het techfront verleggen. En door ons innovatieve ontwerp hoef je niet te stoppen om een drone uit te laden voordat je gaat filmen, maar kun je gewoon door blijven rijden.”

De Polestar O₂ bouwt voort op de sterke basis die is gelegd door de Polestar Precept. Beide concept cars zijn toonbeelden van de visie van Polestar op het gebied van design, technologie en duurzaamheid. Polestar is van plan om in de komende drie jaar, te beginnen in 2022, drie nieuwe modellen op de markt te brengen die stuk voor stuk kenmerken delen met de twee concept cars.

Related Posts