Bar Amsterdam

Pullen bier en oneindig veel steak bij het nieuwe restaurant The Beefsteak Club

Pullen bier en oneindig veel steak. Meer hebben schavuiten in de 18de-eeuwse beefsteak club niet nodig. Er is weinig veranderd. Horecadinosaurus Sergej Fokke (Door74, Pigs & Punch) haalt sinds vandaag de historische men’s club naar de Jordaan van nu met ‘The Beefsteak Club’. En niet zonder Andrew Nichols er wat van zijn geliefde cocktails aan toe te laten voegen.

Geruchten vertellen over een inval van een Londense beefsteak club in 1876 waarbij de politie een willekeurig heerschap in de kraag vat. ‘Ik ben de president’, verdedigt hij zich. ‘Ja, en hij is zeker de aartsbisschop van Canterbury.’ Het is daadwerkelijk de aartsbisschop van Canterbury.

Het begin van The Beefsteak Club

Het verhaal kan bevestigd noch ontkend worden, maar met schort voor en hoge hoed op is iedereen – van zakenman tot blauwbloed – gelijk in de historische beefsteak club. Alle rangen en standen komen samen voor een simpele formule: hooibaal onder de kont, steak schranzen, bier drinken en een feest toe. Horecadino Sergej Fokke haalt de 18de-eeuwse mannenclub naar ’t huidige Amsterdam. Nog steeds met gruwelijk lekker vlees van de barbecue, goed bier en zoals we van Fokke gewend zijn retegoede cocktails.

Ook in deze Mokumse beefsteak club slaan de mannen (m/v) het schort om. Maar de moderne beefsteak denkt ook aan Moedertje Aarde als de sappige steak naar binnen geschoven wordt. Net als broertje Pigs & Punch met het varken doet, wil The Beefsteak Club geen deel van zijn favoriete ingrediënt verspillen. Een toegewijd carnivoor koopt daarom een complete koe om die over verschillende bezoeken verspreid te verorberen. Het is niet meer alleen steak, maar in Guinness gesmoorde en gerookte runderwang, en ‘the daddy of all bone in steaks’ de tomahawk. Bestek: optioneel.

Koeien & cocktails

Amsterdamse gentlemen spoelen het vlees niet weg met halflauw bier. De bar tapt een rits speciaalbieren. In handen van Andrew Nichols keert Fokke’s liefde voor cocktails terug. Nichols – gestoord professor van de Amsterdamse barscene – combineert historische en moderne techniek. Een Pina Colada blijkt dan geen mierzoete wansmaak. Nichols laagt hem met kokosolie, kokoswater, kokosmelk, William George Rum, verse ananas en getoaste kokos. Een kopje ‘Tea for George Washington’ geeft een kick met Sherry, huisgemaakte kersenpuree, een traditionele selderijzuur en vijfkruiden-tincture. Het menu van acht experimentele cocktails lest de dorst niet enkel bij een goed stuk vlees, maar ook als The Beefsteak Club ’s nachts transformeert tot cocktailclub.

Aan tafel op de hooibaal

The Beefsteak Club huist in twee Jordanese pandjes op de Goudsbloemstraat 207-211. De tussenmuur bleef behouden en splitst de zaak met twee bars op. Het ene gedeelte is het restaurant, waar grote stukken vlees met bier of cocktails de robuuste tafels vullen als gasten hun stoel/hooibaal aanschuiven. Het andere gedeelte is de bar die net als het restaurant veel hout met natuurlijke stenen combineert. In de originele beefsteak clubs stond al het personeel bekend als ‘Charles’ – wel zo makkelijk voor beschonken heren. The Beefsteak Club voegt er ‘Charley’ aan toe. Want in de mannenclub van de 21ste eeuw zijn vrouwen gewoon welkom.

The Beefsteak Club | Goudsbloemstraat 207-211 | 1015 JN Amsterdam

Related Posts