Elk soort dier kent een paringsseizoen. Of dat nou herten, bijen, olifanten of ganzen zijn. Er is een periode dat elk dier de liefde bedrijft met alles dat in de buurt ligt. Voor de mens is dat een beetje dit seizoen.
Mei, juni, juli en voor de laatbloeiers augustus en september. In deze periode van het jaar worden vrienden lustpartners, raken koppeltjes serieus of wordt een relatie officieel. Bij het laatste heb ik het over trouwen. Niet dat ik er de komende tien jaar aan moet denken (dat terwijl mijn twee jaar jongere zusje haar bruiloft al heeft gepland), mannen moeten zich vroeg of laat toegeven aan de verbintenis voor het leven. Voor vrouwen is er ontzettend veel keuze, die kunnen nagenoeg in allerlei soorten kledingstukken trouwen, of dat nou een jurk, rok of pak is. Voor mannen ligt die markt ietsje conservatiever, namelijk een pak (al zou ik het niet raar vinden als er Nederlandse mannen zijn die trouwen in een spijkerbroek, lekker makkelijk weetjewel).
In tegenstelling tot de meeste vrouwen, die hun bruidsjurk al vanaf kinds af aan in gedachte hebben, vinden de meeste mannen ‘het wel prima’. Die kiezen du moment, of dat nou grijs, blauw, geel of wit is. Het ligt meestal aan het gezelschap dat zij meebrengen naar de betreffende pakkenzaak. Als de humor er een beetje in zit, loopt de bruidegom er met een geel pak uit. Als de schoonmoeder en schoonzus mee zijn loopt het vaker slecht af: napolitaans blauw met een champagnekleurige das. Als ingewijde van een gerenommeerde pakkenzaak in Nederland, kan ik met 100% overtuiging zeggen dat de jongens van die betreffende zaak nog net niet gesubsidieerd worden om de aankomende bruidegom te kleden in datzelfde jargon: napolitaans blauw – gebroken wit – champagne kleurige das – zwarte schoenen. Afschuwelijk. Of de bruidegom nou dik, dun, wit, bruin, zwart of paars is.
Om te beginnen: als je gaat trouwen zijn er een aantal essentiële zaken die je vastgelegd moet hebben: waar ga je trouwen? Welke huidskleur heb je (voor de meeste is deze vraag niet zo heel lastig)? En hoe formeel wordt de bruiloft? Over een bruiloft ansich zou je namelijk een boekwerk vol kunnen schrijven wat betreft etiquette. Daar hoef je het niet al te nauw mee te nemen. Zo trouwen mannen officieel in een kostuum, jacquet (alleen overdag), rokkostuum of in een smoking (alleen s’ avonds). Maar geloof mij, de middelste twee, dat wil je absoluut niet. Wie wil er nou op notabene zijn eigen bruiloft er uit zien als een dirigent? Ja of je moet trouwen in een wel heel chique familie. Nu we het hebben over een pak zijn er meerdere ‘configuratiemogelijkheden’. Het voordeel van trouwen in dit seizoen is dat er meerdere stofmogelijkheden zijn: fijn wol, wol/zijde, katoen en linnen voor de liefhebber én degene die gaat trouwen met 30 graden Celsius aan het strand. Voor degene die ‘gewoon’ gaat trouwen in Nederland, ga dan voor een wol/zijde-mix, dan ben je ingedekt als er toch nog een Nederlandsch buitje valt. Deze mix is bovendien ook luxer en oogt mooier dan normaal wol. Voor zij die hoogzomer gaan trouwen en het balans tussen een verfrommelde krant (linnen) en een formele look kiezen, ga voor katoen. Katoen kreukt stukken minder dan linnen maar ademt wel meer dan wol/zijde.
Wat betreft pasvorm, tsja. Daar kunnen we nog uren over doorjammeren, slanke mannen dragen een slank gesneden pak met een smal rever, en gezette mannen het tegenovergestelde. Mijn tip: open een willekeurige Esquire en je wordt doodgeslagen met zulke tips.Dan nog de kleur van het pak… Zo moeilijk is dat wederom niet. Neem je nichtje, zus of schoonmoeder mee. Zij kunnen je hartstikke goed vertellen wat je wel of niet staat (als je licht van kleur bent is de kans op donkerblauw aanzienlijk, met een tint kom je gauw uit op lichtgrijs of beige). Puntje bij paaltje moet je lekker dragen waar je je prettig in voelt. Als je eenmaal voor honderden of tien man staat moet je tenslotte wel jezelf kunnen zijn.
Was getekend,
Safier Sardha