Waarom je deze zomer echt naar Macedonië moet gaan

Afgelopen week kwam Corendon met het idee om eens een paar dagen door te brengen in Macedonië. Erg genoeg wisten wij, net als jij waarschijnlijk, niet meer van Macedonië dan de hoofdstad (Skopje). Na snel de kaart erbij gepakt te hebben, zagen we dat Macedonië, op een veelbelovende plek in het Balkan gebied, naast Griekenland ligt. En aangezien Griekenland op dit moment helemaal ‘hot and happening’ is op Instagram, moet het in het buurland bijna ook wel mooi zijn. Niks bleek minder waar. Wow.

www.youtube.com/watch?v=HspFLYIqQZs

Bestemming Ohrid
Vanaf Schiphol is het ongeveer drie uur vliegen naar de luchthaven Ohrid, wat onze eerste bestemming is. Macedonië grenst aan Servië, Kosovo, Albanië, Bulgarije en Griekenland. Dat zijn aardig wat buurtlanden, wat komt doordat Macedonië geheel omsloten is door land en geen eigen zee heeft. Wat ze wel hebben zijn prachtige meren. Het hotel waarin we verblijven, Izgrev Spa & Aquapark, ligt aan het meer van Ohrid, wat tot één van de oudste en diepste meren (296 meter) van Europa behoord. Het eerste wat we dan ook doen is een bootje huren, die in met midden van het meer stilleggen, om vervolgens in dit ontzettend heldere frisse water te duiken.

Het is zowaar magisch
We beloven je dat dit een ervaring is om nooit meer te vergeten. Helemaal alleen zwemmen in dit meer, met niemand in de wijde omtrek te bekennen behalve je vrienden, is gewoon een magische ervaring. Het is net alsof je op een onbewoond eiland zit maar dan van water… je snapt wat we bedoelen. Check de beelden op de video er maar op na, dan begrijp je het gevoel meteen.

Sveti Naum
Als je daarna zin hebt om nog een stukje verder te varen, dan is het leuk om aan de overkant van het meer een bezoekje te brengen aan het dorpje Sveti Naum. Naast dat er één van de oudste kloosters van Macedonië staat, wat overigens echt een plaatje is, kun je daar overstappen op een ander bootje om een rondje te varen over de bronnen die het meer van Ohrid van vers water voorzien. Het water is 3,5 meter diep, maar doordat het zo helder is lijkt het alsof het slechts 20 cm diep is. Als je daarvan terugkomt kun je op een vlonder op het water heerlijk lunchen/dineren omringt door prachtig uitzicht. En als je geluk hebt wordt je ook nog getrakteerd op live muziek van de muziekanten die rondlopen. Als je weer terugvaart naar Ohrid, check dan of je onderweg ergens een verlaten strandje tegenkomt, om daar nog even de boot aan te leggen en in het water te plonsen. Deden wij ook, en dat was heerlijk. Check de onderstaande foto maar, die zegt meer dan genoeg.

Breng een bezoekje aan het ‘National Park Galicica’
Wat ook absoluut een aanrader is, is om het nationale park Galicica te bezoeken. Huur een 4×4 met chauffeur en laat je over de mooiste wegen van het park rijden. De natuur is, net als de wegen trouwens, ongerept, vandaar dat een 4×4 een must-have is als je het park in gaat. Als je erg van wandelen houdt kan dat uiteraard ook, maar wij zien liever zoveel mogelijk in een zo kort mogelijke tijd, dus pakten we de wagen. Na een aantal uur in het afgelegen gebied door het hoge gras gereden te hebben, sloten we deze dag af door nog even te paragliden, van de hoogste berg die we konden vinden. Dit is een ding dat je minimaal één keer in je leven gedaan moet hebben en Macedonië is dan absoluut de beste locatie. Zodra je van de berg springt krijg je een uitzicht waar je u tegen zegt. Hoewel het op het eerste gezicht behoorlijk spannend lijkt, is het eigenlijk ook nog eens heel rustgevend. Weer eens iets anders dan een dagje wellness.

Snorkelen in de ‘Bay of Bones’
Een kleine 15 kilometer van Ohrid vandaan ligt de Bay of Bones. Dit is een museum op het water en eigenlijk ook in het water. De nederzetting op palen is een reconstructie van het dorp dat hier vroeger echt gestaan heeft. Je kan hier tussen de palen van het dorp door snorkelen of duiken terwijl je omringt wordt door duizenden vissen, die goed zichtbaar zijn in het heldere water. De Bay of Bones heeft zijn naam te danken aan de grote hoeveelheden dierlijke botten die op deze plek gevonden zijn. Heel vet dus.

Met Corendon vlieg je al vanaf €199 pp die kant op. Dit is inclusief retourvlucht, transfer en hotel. Een auto, boot of excursies kun je regelen via Fibula Travel Agency. Goeie inspiratie voor volgende zomer alvast dus.

Related Posts