Wat is het verschil tussen een toner en een cartridge?

Wat het verschil is tussen een toner en een cartridge is voor veel mensen vaak niet duidelijk. Tijd om het eens goed uit te zoeken. Een cartridge wordt gebruikt in inktjet printers en bestaat uit vloeibare inkt met pigmenten en kleuren. Een toner aan de andere kant is gevuld met heel fijn poeder en wordt gebruikt voor laserprinters. Het grote verschil tussen een toner en een cartridge is dus de vorm van de inkt die wordt gebruikt. Bij de één is het vloeibaar terwijl het bij de ander een poedervorm is.

Hoe werkt dat dan?

Een toner werkt echt op een andere manier dan een cartridge. Doordat een toner vloeibare ink bevat, wordt de inkt door middel van een zogenoemde printkop met elektrische schokjes op je juist plek gespoten.

Een laserprinter werkt net even anders. Dit apparaat projecteert het document dat geprint moet worden op een elektrisch geladen rol. Op de plekken die door middel van de laser verlicht worden blijft het tonerpoeder plakken. Daarna wordt het papier op een zogenaamde drum gerold waardoor het inktpoeder op het papier wordt overgedragen.

Om het even kort samen te vatten: een cartridge spuit inkt op papier teerijl een toner poeder op papier versmelt.

Wat is het grootste verschil tussen cartridge en toner?

Het grooste verschil tussen toner en cartridge zit hem toch in de levensduur. De standaard levensduur van een cartridge is ongeveer 500 pagina’s. Daarnaast kunnen inktcartridges er ook slecht tegen als ze weinig gebruikt worden. Je zou je inktcartridges minsten één keer per week moeten gebruiken zodat de inkt cartridge er niet vervoegt mee stopt. De inkt kan namelijk verzorgen waardoor het niet meer werkt. Niet heel ideaal dus als je maar heel af en toe je printer gebruikt.

Een toner daarentegen kan wel tot 2000 pagina’s printen. Een probleem hiervan is wel wel dat je ook betaald voor de duurzaamheid. Hierdoor is het soms voordeliger om een hele nieuwe printer te kopen met bijgeleverde toner, dan alleen nieuwe toner te vervangen voor je printer. Erg duurzaam is dat natuurlijk niet en daarom raden wij natuurlijk aan om gewoon even de toner te vervangen. Een goede toner en voordelige toner kopen doe je hier.

Related Posts