Zo kom je gezond en fit de winter door

De winter kan een ruige tijd zijn, zelfs in Nederland. Van een winterdip tot bevroren tenen, het zijn maanden die fysiek vrij zwaar zijn. Gelukkig hebben wij een paar tips hoe je toch warm en fit blijft.

Zorg vooral in de winter ook even extra goed voor jezelf! Het is moeilijker om uit bed te komen, je huid wordt droger en veel mensen krijgen last van een griepje. Maar met deze stappen is het voor je het weet weer lente.

Tip 1: Weet wat je eet
Nee, dit is zeker geen aansporing tot diëten. Eerder het tegenovergestelde. Begin je dag met een goede vullende maaltijd, bij voorkeur iets warms. Eet bijvoorbeeld havermout, eieren of pannenkoeken. Kies iets lekkers zodat je er ‘s ochtends naar uitkijkt en het je motiveert uit bed te komen. Zorg dat er genoeg koolhydraten in je ontbijt zitten dat je lichaam je de hele ochtend warm kan houden en meteen een energie boost geeft. Hetzelfde geldt voor het avondeten; een warme buik is een warme nacht. Het is niet voor niks dat snert en stamppot de winterse pot genoemd worden.

Tip 2: Leg een extra deken op je bed
Juist zeker als je vaak samen slaapt kan dit heel goed uitkomen. Je wilt niet verkouden zijn omdat je vriendin zichzelf altijd oprolt in de deken. Zo heb je altijd genoeg deken en ook als je alleen slaapt is het extra laagje best gewenst.

Tip 3: Draag een sjaal
En het liefst ook een muts. Deze accessoires zijn er niet voor niks en ze zijn vaak nog stylish ook. De beste manier om ziek te worden is een koude nek dus zorg dat die goed bedekt is.

Tip 4: Zorg dat je genoeg vitamientjes binnen krijgt
Minder zonlicht en verschuivende eetpatronen zorgen ervoor dat we in de winter vatbaarder zijn voor koutjes. Door een tekort aan nodige vitaminen (zoals vitamine D van de zon) heeft ons lichaam moeite met herstellen. Probiotics zijn bacteriën die je lichaam helpen met verteren en verdedigen. Gezond eten helpt voor dingen als vitamine C, maar neem gerust wat extra vitaminen bij om ook deze winter op de been te blijven. Prima plek om dat te bestellen is bijvoorbeeld via flinndal.nl.

Tip 5: Drink veel
Niet alleen in de zomer drogen we uit. Zorg dat je in de winter ook genoeg drinkt om afvalstoffen en infecties snel af te voeren. Let wel op, alchohol is iets anders dan water. Ook al voel je je lekker warm vanbinnen na een paar biertjes, zonder jas naar buiten gaat je alsnog ziek maken.

Tip 6: Veel bewegen
Vooral in de winter is het belangrijk om genoeg lichamelijke beweging te krijgen. Niet alleen zorgt dit dat ons bloed voldoende rondgepompt wordt, het verhoogt ook het aantal natural killer cells die tegen virussen vechten. Er wordt wel gewaarschuwd om niet te veel te sporten, daardoor wordt het aantal NK cellen weer lager.

Meer tips voor de winter? Bekijk de beste mannenschoenen voor dit seizoen of de leukste winterbestemmingen.

Related Posts